TIJESNA BITKA ZA BIJELU KUĆU: Biden povećava prednost – Trump tvrdi da ga kradu

Pobjednika američkih predsjedničkih izbora još nema i konačni rezultat još visi u zraku. Hoće li aktualni čelnik Donald Trump ili protukandidat Joe Biden biti stanar Bijele kuće sljedeće četiri godine ovisi o nekoliko saveznih država koje još uvijek zbrajaju glasove.

Izvor: Media servis/Redakcija

Prema preliminarnim rezultatima iz 41 savezne države, Biden ima 238 elektorskih glasova, a Trump 213. Trump je u svom obraćanju govorio o prevarama i da će se zbog njih obratiti Vrhovnom sudu.

Trump je na Twitteru napisao: “Naporno rade kako bi 500.000 glasova prednosti u Pennsylvaniji nestalo što je prije moguće. Isto tako i u Michiganu i drugdje!”, napisao je Trump. U drugom je tvitu napisao da Bidenove glasove pronalaze posvuda – u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu i da je to jako loše za zemlju. Međutim, stručnjaci i mediji kažu kako su prijevare nemoguće.

Tijesna je utrka za Bijelu kuću i konačni zbroj glasova u ključnim saveznim državama mogao bi prevagnuti na stranu i jednog i drugog kandidata, iako je izazivač Joe Biden vodi u lovu na potrebnih 270 elektorskih glasova ispred aktualnog predsjednika Donalda Trumpa.

Iz Bidenovog tima Trumpovu su izjavu nazvali skandaloznom, neprimjerenom i netočnom, a osudili su je i brojni Demokrati, pa čak i neki Republikanci. Biden se biračima obratio prije Trumpa i poručio da nije na njemu ili Trumpu da proglase pobjedu, nego na američkom narodu, a optimističan je da će povjerenje dati njemu.Moguće je da konačni rezultat neće biti poznat još neko vrijeme.

Stručnjaci ističu da je Bidenu otvoreno više puteva prema pobjedi od Trumpa, a mnogi očekuju i dodatna prebrojavanja, a čak i pravne bitke.

U međuvremenu izbrojani su glasovi u Wisconsinu, prenosi Guardian. Joe Biden dobio je tu saveznu državu s 20.697 glasova razlike. Ova država nosi deset elektora. Joe Biden povećao je svoju prednost u saveznoj državi Michigan, jednoj od ključnih država (tzv. swing states) u utrci za Bijelu kuću.

Dok pristižu novi glasovi, Biden je sada povećao prednost pred Trumpom za više od 30.000 glasova, piše CNN. “Ovo je veoma bitno”, kazao je CNN-ov Anderson Cooper.

Na američke izbore i njihov izborni sustav ovrnuo se i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Danas sam posebno sretan što sam iz Hrvatske i Hrvat, jer ispadamo relativno normalna zemlja. Ono što se događa tamo nije normalno.”

Na pitanje što bi za ostatak svijeta značila pobjeda jednog ili drugog, Milanović kaže:

“Pobjeda Bidena bi značila obnavljanje atlantskog partnerstva i svijest u Americi da joj je Europa glavni saveznik, posebno države kao što je Njemačka s kojom su došli do jako loše razine odnosa, zahvaljujući Trumpu, ne Angeli Merkel. To je dobro za Europu i za svijet i za Hrvatsku.” Na pitanje a što ako dođe do još četiri godine Trumpa, Milanović je odgovorio: “Ne znam, ne znam, pa vidjeli smo ove četiri godine.”

Na izborima se ne odlučuje samo o predsjedniku. Amerikanci biraju i zastupnike te 35 senatora. Demokrati će izgleda zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom, ali kako sada stvari stoje neće preuzeti Senat, unatoč predizbornim očekivanjima. Dodajmo i da se na ove izbore odazvao rekordni broj birača, što kroz ranije glasanje, što na sam dan odluke. Prema jednoj analizi ovakva izlaznost nije viđena od 1900. godine.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *