TIHOMIR OREŠKOVIĆ: Sve optužbe protiv mene su lažne – ruše me zbog SOA-e i INA-e

tihomir orešković

“Hvala svim zastupnicima na povjerenju koje su mi ukazali. Umjesto da raspravljamo o pozitivnim reformama, danas raspravljamo o mom opozivu. Optužbe protiv mene su teške, moja dužnost je da se očitujem”, rekao je u uvodu premijer Tihomir Orešković.

Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane. Ovo se nikad u povijesti nije dogodilo. Pravi razlog za moj opoziv nije ništa od onoga što je navedeno u prijedlogu.

”Nikada se nije dogodilo da se pokrene opoziv premijera, a pogotovo s ovako teškim optužbama. Pravi razlog za moj opoziv nije ništa od onoga što je napisano. Odbacujem tezu da sam zloupotrijebio naše službe. Problem je što nisam htio pod pritiskom staviti one koji ne ispunjavaju kriterije. Odluku o Markiću donio sam s Predsjednicom. Odluka je temeljena na Ustavu”, kazao je Orešković.

”Moji stavovi oko INA-e i LNG-a razlikuju od nekih članova Vlade i branio sam ih. Borio sam se da zaštitim naše vitalne nacionalne interese.”

”Kad je riječ o odsutnosti volje za suradnju s predstavnicima plotičkih snaga koje su mi dale povjerenje to odbacujem. Pokušao sam komunicirati s Karamarkom, ali je moje pozive za razgovor ignorirao. Nije pokazivao interes za reforme. Laž je da nisam vodio računa o krajevima iz kojih iseljavaju naši mladi.”

”Neshvatljivo mi je da se nisam bavio financijskim pitanjima. U Kizzbuehlu sam imao sastanak. Od početka mi je u središtu pažnje financijska stabilnost zemlje”, rekao je.

”Kako objasniti da mi je pored ovakvih optužbi ponuđeno da budem potpredsjednik vlade za investicije i ulaganja. Postavlja se pitanje koji je pravi razlog za rušenje vlade. Pravi razlog je što sam počeo raditi na rješenju spora INA-MOL u arbitraži što nekima nije odgovaralo. Ostat će zabilježeno da je ova Vlada pala radi interesa pojedinaca to je moja jedina krivnja. Ja sam svoju dužnost obavljao časno. Ponosan sam na to što sam učinio. Mogu mirno reći da sam dao sve od sebe. Danas se piše povijest”, kazao je.