TIHOMIR DUJMOVIĆ: Merkel i Plenković su sličnih strategija – vlast i moć pod svaku cijenu

Podijelite članak

Kad se analiziraju vijesti koje stižu iz Bruxellesa jasno se može vidjeti znakovita sličnost između političkih strategija Angele Merkel i Andreja Plenkovića. Vlast i moć pod svaku cijenu bez poštivanja ikakvih kriterija i načela. I dakako bez vođenja računa što će biti sutra. Poslije mene potop! – kaže Tihomir Dujmović, naš poznati kolumnist i politički analitičar, u svom pogledu na zbivanja oko traganja za čelnim ljudima Europske unije.

Dujmović na Facebooku dalje kaže:

Da tome nije tako ne bi se dogodilo da Merkelica predloži Fransa Timmermans za šefa Europske komisije! U Osaku je dosla s jasnim mandatom da Webera koji je službeni predstavnik pučana gura na to mjesto, iz Osake je došla s prijedlogom da to bude Timmermans, predstavnik socijalista! Čisti falsifikat izbornih rezultata. Kao kad HNS sa tri posto glasova postane dio hrvatske vlasti!

Premda ima mandat svojih pučana da isključivo predloži Webera, premda bi izbor socijalista na kljucnu funkciju koju oduvijek drži pobjednik izbora a to su sada pučani, bila odluka mimo izbornih rezultata. Zato bugarski premjer kaze:” Ne radi se o Timmermansu ili Weberu. Radi se o tome da je EPP pobijedio na izborima. Točka”. Tu pak opciju da pučani unatoč pobjedi predlože socijalista na celo EK Orban je nazvao “ ponižavajućom” dodavsi gotovo prijetece da bi takva odluka “ bila povijesna pogrješka”.

I onda je krenula lavina: sve zemlje clanice Visegradske skupine, plus irski premjer, plus Austrija, ustale su protiv Merkelice i njene trgovine. Ustao je i Plenković jer u toj novoj matematici za njega nikako nema mjesta. Naime, Merkelica je srušila osnovne postulate. Pri tom je do te razine iziritirala zemlje srednje Europe da je ovim napravila dodatni jaz između “stare” i “nove” Europe. Zašto je to napravila? Zato jer je Macron otvoreno bio protiv Webera a Merkelicu zanima samo i jedino gola vlast i čuvanje ključne grede u europskoj konstrukcijji a to je osovina Berlin – Pariz. Jer dok ona funkcionira Unija se neće raspasti i njemačka privreda će nastaviti vladati Europom. Osim toga pravi lider Unije možeš biti jedino ako radiš ustupke drugoj strani. Na račun- svojih! A nju osim gole vlasti ništa ne zanima. Niti je zanimaju rezultati izbora, niti vlastita stranka.

Pa glavni tajnik CDU kojeg je jučer vodila Angela Merkel porucuje:” sve osim izbora Webera je posve nerazumno”. Merkelicu ne zanima ni srednja Europa koje je Timmermans kao Junckerov zamjenik toliko puta do sada ponizio i objektivno povrijedio da ce oni prije istupiti iz Unije nego pristati da vodi EK. Sad se šuška da ce Bugari biti kupljeni jer da im Timmermans obecava prekoredni ulazak u Schengen. To je kao kad Hrelji napravite ustupak da vam digne ruku za Vladu sa HNS-om pa mu bacite mrvice sa stola!

Andrej Pkenković je usavršio model Ive Sanadera, a sada vidimo gdje su oni učili zanat. Dobitna formula za naše prilike je jasna. U Hrvatskoj morate nominalno voditi desnicu, pri tom važne poluge moci i iznad svega ideologiju dati u ruke ljevici. Primjerice, drzavne nagrade Radi Šerbeđiji i filmu Srbenka! Milorada Pupovca bez obzira na to sto imate vecinu, staviti na vlast. U medijima protežirati naglašenu lijevu opciju. Ne otici na Bleiburg, ali poslati vijenac na Sutjesku! I more takvih stvari.

Kad sve to odradite pogledate se u ogledalo i suvereno procijedite:” Mogu što hocu”. Tocno. Samo ne do kada hoces. Jer, kao sto ce ostane li ovako, Visegradska skupina biti težak neprijatelj Timmermansu do razine da je uopce teško zamisliti kako ce to funkcionirati na dnevnoj bazi, jednako tako ce prije ili kasnije buknuti pobuna u CDU protiv ovakve politike Merkelice.

Protiv Plenkovica se steže obruč. Ili ce prignuti glavu pred HNS-om glede besprizornog Kuščevića ili ce Posavec odvesti HNS za Bernardicev stol i tako cak i veliku koaliciju napraviti nepotrebnom! Ne dopusti li Kolindi njenu staru politiku ekvidistance i prema njemu, Škoro postaje sve izgledniji pobjednik. Na tim ce pak krilima ne samo vec jednom očvrsnuti desnica, vec ce takav rasplet situacije natjerati desno krilo HDZ-a da shvati da je ovo “ proljece 1945” i da je vrijeme za akciju.

Kad smo vec kod povijesnih usporedbi, kako god bile nespretne i neprimjerene, a ova jest neadekvatna i dakako, ne treba je doslovno uzeti, mogli bi metaforički reci: Vokic i Lorkovic su zakasnili i dobili smo 50 godina komunizma i potoke prolijevanja nevine krvi. Hoce li Stier i Kovač zakasniti i tako onogućiti da se ljevica tako konsolidira da je njena pobjeda za malo vise od godinu dana posve realna?

Komentiraj