TIHOMIR DUJMOVIĆ: Gradonačelnik Hvara zabranio Slobodanu Prosperu Novaku i meni nastup u Hvarskom kazalištu

Vremenska prognoza za 5.kolovoza u Dalmaciji sugerira krajnje nestabilno vrijeme, na Hvaru neke prognoze sugeriraju čak i kišu navečer, druge tek oblačno i moguću grmljavinu. Zato su organizatori hvarske promocije moje knjige „Hrvatske povijesne istine“, odlučili za svaki slučaj potražiti neki zatvoreni prostor, za slučaj da sutra ipak bude loše vrijeme.

I kome će se obratiti negoli gradskim strukturama, zamolivši da u slučaju kiše održimo promociju knjige u hvarskom kazalištu. Nakon par sati vijećanja javio se gradonačelnik i poručio: ne može! Ne dozvoljavam! Jer, da ne želi „takve programske sadržaje“ u toj zgradi!

Pustimo na trenutak mene, mi smo došli dakle do toga da je Slobodanu Prosperovu Novaku, povjesničar književnosti, čovjeku koji je napisao knjigu „Hvar: mjesta ljudi, sudbine „, čovjeku koji je napisao čak dvije povijesti hrvatske književnosti, da ne govorim što je sve napisao o renesansnom teatru, Držiću i Dubrovniku, tom čovjeku je, bivši turistički vodič i turistički djelatnik, danas aktualni gradonačelnik Hvara, stručno i politički mjerodavno,faktički zabranio da govori u hvarskom kazalištu! O čemu? O hrvatskim povijesnim istinama! Kada? Na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, na Dan hrvatskih branitelja!

Dakle, gradonačelnik je zabranio Prosperovu Novaku i meni da prenesemo istraživanja dvadeset eminentnih hrvatskih povjesničara o neuralgičnim hrvatskim povijesnim točkama. I sve to u zemlji koja se nominalno odlučila na „suočavanje sa prošlošću“! U zemlji u kojoj je na tribini o ovoj knjizi u Zagrebu bilo preko pet stotina ljudi, a u Splitu gotovo četiri stotine . U zemlji i državi gdje je na jesen već sada dogovoreno 30 tribina ove knjige, od sisačke Nadbiskupije, do Dubrovnika, Osijeka, Vukovara, Varaždina, da ne nabrajam.

Umjesto da je gradonačelnik Hvara upravo u ime suočavanja s prošlošću, u ime zabranjenih povijesnih istina građanima koje predstavlja omogućio da čuju nakon 70 godina povijesnih manipulacija dosegnute povijesne istine iz pera eminentnih povjesničara, umjesto da je dakle baš on zamolio, predložio, nota bene organizirao jednu ovakvu promociju i to baš na ovaj datum, on ju u hvarskom kazalištu zabranjuje… Zašto? Zapravo zato jer ta knjiga i istine koje donosi, ruši stare nosive grede jugoslavenstva i jugoslavenskih povijesnih laži…

Vidite,to je ta vječna borba hrvatstva i jugoslavenstva, samo se uniforme mijenjaju… Ali, unatoč tome tribinu ćemo održati. Tko nam je izašao u susret? Katolička crkva naravno! Dakle, ne bude li kiše i lošeg vremena promociju ćemo 5. kolovoza u 21 sat, održati kako je predviđeno u ljetnikovcu Hanibala Lucića, u gradu Hvaru, a za slučaj lošeg vremena promociju ćemo održati u klaustoru franjevačkog samostana, stotinjak metara dalje..  Veliki i čestiti fra Jaki nam je pomogao čim smo izložili problem.

U tom klaustoru sam održavao već niz promocija knjige i nikada, ali baš nikada, zrno dvojbe nisam vidio kod fra Jakija. Ove godine smo se odlučili za ljetnikovac Hanibala Lucića jer je to fenomenalan prostor, a htjeli smo bar jedno ljeto ne gnjaviti fra Jakija… dakle promocija knjiige „Hrvatske povijesne istine“ sutra će se u Hvaru održati,u ljetnikovcu, kako je originalno planirano, samo ako vrijeme to dopusti, a bude li loše vrijeme organizatori će publiku preusmjeriti u klaustar franjevačkog samostana…. Volio bih da dođe hvarski gradonačelnik da čuje ono što nije dopustio da se izgovori u hvarskom kazalištu… da ne velim da bi bilo pristojno da se ako već ne meni, onda svakako Slobodanu Prosperovu Novaku – ispriča…. jer ovo nije ni 1945, ni 1972…

A nije više ni Jugoslavija….to bi par 5. kolovoza morali osvijestiti i najveći jugonostalgičari, zar ne?