THE ECONOMIST: Glavne teme kampanje u Hrvatskoj zapele u prošlosti – o tome slušao i Titov papagaj Koki

Slučajni susret starih prijatelja - Milanović i Plenković (Foto: Facebook)
Slučajni susret starih prijatelja – Milanović i Plenković (Foto: Facebook)

Ugledni magazin The Economist bavi se u jednom članku aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj. Naslov članka je “Vapaj za partizanima – gdje je politika ostala u 80-ima, ako ne i u 40-ima”.

Članak se posebno bavi analizom dviju najvećih stranaka HDZ-a i SDP-a, koje se, pišu, bave ideološkim pitanjima, a ne ekonomskim temama, jer bi s njima i jedna i druga strana imala ozbiljnih problema.

Podsjećaju figurativno na Tita i njegovog brijunskog papagaja Kokija. “Papagaj Koki je mudra stara ptica. Pripadao je maršalu Josipu Brozu Titu, dogogodišnjem komunističkom vođi Jugoslavije, koji je umro 1980. Koki živi na Brijunima, gdje je Tito provodio šest mjeseci u godini i gdje su vile i dalje rezervirane za hrvatske političare. Ako imaju sreće, turisti mogu čuti Kokija kako psuje na njih i uzvikuje: “Tito, Tito, Tito…”. Da ima širi vokabular, sigurno bi uživao u otkrivanju najvećih državnih tajni, koje je, vrlo je vjerojatno, čuo”, piše The Economist.

Pišu kako je započela predizborna kampanja. Naglašavaju da su glavne teme kampanje zapele u prošlosti, te da je o njima prije nekoliko desetljeća slušao i Koki. Jedna od njih je i ubojstvo Stjepana Đurekovića te presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Zaključuju kako i nema razlike između SDP-a i HDZ-a, iako se silno mlate oko toga. Milanović se, pišu, jako borio protiv izručenja Mustača i Perkovića, a HDZ-ovci mu predbacuju da je štitio ljude koji su ubijali hrvatske nacionaliste. SDP uzvraća, pišu, i te ljude naziva ubojicama koji su bili tijesno povezani s Franjom Tuđmanom.

“SDP se poziva na antifašizam Titovih partizana koji su se borili protiv nacista. U kontrastu s tim, u HDZ-u se mnogi dive ustašama, nacističkom kvislinškom pokretu. Presuda u Njemačkoj dala je samo novi naboj njihovim sukobima oko povijesti. Još jedna točka sukoba je posjet HDZ-ovog ministra otkrivanju spomenika hrvatskom nacionalistu čije je dostignuće bilo ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj 1971.”, piše The Economist .

Temama iz prošlosti odvlači se pozornost sa stvarnih problema pišu u magazinu i navode:” Hrvatska politička scena mjesecima je u rasulu. Prošli izbori bili su u studenom, ali došlo je koalicije predvođene HDZ-om kojaje pala u lipnju zbog korupcijskog skandala oko nacionalne naftne kompanije. HDZ je tada smijenio svog šefa, koji je unio ustašofilne elemente u središte stranke.”

Andreja Plenkovića nazivaju umjerenim europarlamentarcem koji stranku pokušava smjestiti u centar.

Spominju i to kako neki analitičari vjeruju da će se nakon izbora ipak formirati velika koalicija, bez obzira što Plenković stalno ponavlja da to nije sada opcija. Na kraju i konkretna kritika hrvatske političke scene:  “Nažalost, u Hrvatskoj najvažnije političke stranke nisu u stanju ništa napraviti osim papagajski ponavljati jedne te iste parole”.

Titovog papagaja s Brijuna možete i vidjeti i čuti OVDJE.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!