TEŽAK TERET ZA UMIROVLJENIKE: Bake i djedovi pod ovrhama – plaćaju alimentaciju za unuke

Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP), od 2016. do 2021. alimentacija je određena za 95 baka i djedova.

No broj ovrha na mirovinama zbog uzdržavanja unučadi je u posljednje dvije godine, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), znatno veći, piše mirovina.hr.

Riječ je o novčanoj naknadi za uzdržavanje djece dodijeljenoj po sudskoj odluci nakon razvoda braka. No, u Hrvatskoj alimentaciju ne plaćaju samo majke i očevi, nego i bake i djedovi.

To je određeno člankom 288., stavkom 2. Obiteljskog zakona iz 2014., koji kaže da “ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju”. Nerijetko, to bake i djedove dovodi u nezgodan financijski, ali i obiteljski položaj.

Primjerice, postoje slučajevi o ovrhama od stotinu tisuća kuna zbog neplaćene alimentacija, kao i prijenosa alimentacija jer djeca ne bi ispunjavala svoje obveze pa bi u neugodnoj situaciji završavali bake i djedovi. Rekord u tom smislu je 67-godišnji umirovljenik s dugom od 410.000 kuna jer alimentaciju nije plaćao od 1994. Zbog toga je dobio i uvjetnu zatvorsku kaznu od pet mjeseci.

Problema te vrste ima i pjevač Mladen Grdović, koji je dlučio tužiti vlastitu kćer tvrdeći da mu je alimentacija viša od mirovine. Nakon njegove tužbe, alimentacija mu je smanjena s 3.750 na 1.000 kuna, odnosno s 497,71 na 132,72 eura.

Takvih priča ima daleko više, kao i onih o dugim i mukotrpnim sudskim postupcima koji još uvijek traju. Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Od 2016. do 2021. godine, uzdržavanje unuka bakama i djedovima je dodijeljeno u 94 slučaja, dok je u jednom slučaju umirovljenicima na skrb dodijeljeno pastorče.

Unatoč moralnoj obvezi i zakonskoj odredbi, mnogi umirovljenici i bez alimentacije teško zadovoljavaju svoje osnovne životne potrebe. S obzirom na to da Obiteljski zakon ne priznaje nikakve druge odnose između baka i djedova te njihovih unuka, alimentacija je mnogima trn u oku.

Zato Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske već dugi niz godina traže od resornog ministarstva da ukine odredbu o alimentaciji za bake i djedove, smatrajući da “država neodgovorno prebacuje odgovornost s roditelja na njih”, navodi mirovina.hr.