TEST ZA VLADU PREMIJERA OREŠKOVIĆA: Hoće li biti izglasan proračun?

tihomir orešković

Veliki test pred Vladom Tihomira Oreškovića: na dnevnom redu Sabora naći će se danas izglasavanje državnog proračuna za ovu godinu. Na predloženi proračun podnesena su 94 amandmana.

Amandmani na predloženi proračun “teški” su gotovo milijardu i pol kuna. Zastupnici i klubovi stranaka najviše bi sredstava oduzeli stavkama među kojima su subvencije trgovačkim društvima, političkim strankama, vjerskim zajednicima, ali i Uredu predsjednice i uredu bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Upravo taj prijedlog, da se 600 tisuća kuna namijenjenih Mesiću, prenamjeni za civilne invalide Domovinskog rata, dolazi od vladajućeg Mosta, a zajedno s HSLS-om predložili su i amandaman o preraspodjeli novca od političkih stranaka za znanost.

U intervjuu Media servisu na amandmane se osvrnuo glavni “konstruktor” proračuna, ministar financija Zdravko Marić.

“94 amandmana, ukupna vrijednost njihova je više od milijardu i 400 milijuna, govori o jednoj situaciji koja je inače učestala. Mislim da je i sama rasprava bila u tom smjeru, mislim da je bilo vrlo konstruktivnih i komentara i primjedbi, no s druge strane treba uzeti u obzir da mi kao Vlada koja je predložila taj proračun duboko vjerujemo u njega, okvir prije svega koji smo složili smatramo da je održiv i da je za naše gospodarstvo i našu državu u ovom trenutku on dobro rješenje.”