TEŠKI DANI UKRAJINE: Tisuće civila zarobljeno u Severodonjecku

Tisuće civila zarobljene su u ukrajinskom gradu Severodonjecku, a mnogi od njih se skrivaju u bunkerima u tvornici Azot.

Izvor: Media servis

Ovog tjedna srušen je i posljednji most koji je vodio iz grada, zbog čega nije moguća evakuacija stanovnika. Zauzimanje Severodonjecka glavni je cilj ruskih snaga, koje sada kontroliraju veći dio grada.

Rusi su prvi put od početka rata u Ukrajini zarobili dva američka borca. Zarobljeni su tijekom žestoke borbe nedaleko od Harkiva prošlog tjedna. U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države najavile su novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan milijardu dolara.

O slanju novog oružja američki predsjednik Joe Biden izvijestio je ukrajinskog predsjednika u telefonskom razgovoru. “Paket uključuje artiljeriju i oružje za obranu obale, napredne raketne sustave i streljivo koje Ukrajinci trebaju za svoje obrambene operacije u Donbasu”, rekao je Biden.

U Bruxellesu se održava sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a, kojim predsjeda glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg. Među ostalim, razgovara se o podršci Ukrajini. “NATO će unaprijed rasporediti snage i opremu na svom istočnom krilu prvi put nakon Hladnog rata, što bi omogućilo brži odgovor saveza u slučaju prijetnje”, izjavio je Stoltenberg.

“Upravo na tome radimo s Njemačkom, ali očekujemo da svi saveznici daju slične ponude, da omoguće unaprijed dodijeljene snage koje se obučavaju i odgovorne su za obranu određenih teritorija.”

Dodajmo da bi njemački kancelar Olaf Scholz danas trebao posjetiti Kijev zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i talijanskim premijerom Mariom Draghiom.