TERORIZAM: 21. je obljetnica stravičnog napada na SAD

Prošla je 21. godina od terorističkog napada na SAD poznatog kao “Nine eleven”, kada su 11. rujna 2001. godine sve oči svijeta bile uprte u New York i Washington nakon što je u napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon živote izgubilo tri trisuće osoba.

Izvor: Media servis

Odgovornost za napad preuzela je Al-Quaida, a njihov čelnik ubijen je deset godina kasnije. Godišnjicu napada obilježit će danas američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris.

Teroristički napadi u SAD-u 11. rujna 2001., poznati i kao “Nine eleven”, drugi su napadi na teritorij te države u povijesti, nakon Pearl Harbora u Drugom svjetskom ratu.

Tog kobnog jutra prije 21 godinu oteta su četiri zrakoplova kojima su izvedeni napadi na zgrade Svjetskog trgovinskog centra, poznatije kao “Blizanci” te sjedište američkog Ministarstva obrane – Pentagon. Zadnji zrakoplov srušio se pokraj Shanksvillea u Pennsylvaniji nakon što su putnici od otmičara pokušali preuzeti kontrolu nad njim.

Vijest o terorističkom napadu američkog predsjednika Georgea W. Busha dočekala je u posjetu osnovnoj školi Booker u Sarasoti. “Nitko od nas neće zaboraviti ovaj dan. Amerika i njezini saveznici, ujedinjeni s ciljem mira i sigurnosti u svijetu, zajedno će se boriti protiv terorizma”, poručio je Bush u obraćanju naciji.

“Amerika je bila meta napada jer smo najsjajniji svjetionik slobode i mogućnosti na svijetu i nitko neće spriječiti da to svjetlo sja. Danas je naša nacija vidjela zlo, najgore ljudske prirode, a mi smo odgovorili s najboljim od Amerike – hrabrošću naših spasioca koji su pomogli svima kojima su mogli – strancima i našima.”

Foto: Pixabay.com

Odgovornost je preuzela Al-Quaida, a osoba koja je isplanirala napad od početka do kraja bio je Halid Šeik Muhamed koji je u ožujku 2003. godine uhvaćen u Pakistanu te 2008. optužen za ratni zločin. U prosincu 2001. u javnost je procurio video u kojem čelnik Al-Quaide Osama bin Laden priča o terorističkom napadu na SAD.

“Unaprijed smo izračunali broj neprijatelja koji će biti ubijeni na temelju položaja tornja. Izračunali smo da bi u napadu napadu trebalo biti pogođena tri ili četiri kata. Zbog mog iskustva na ovom polju, mislio sam da će vatra iz plina u avionu otopiti željeznu konstrukciju zgrade i srušiti područje na koje je zrakoplov udario i sve podove samo iznad njega. To je sve čemu smo se nadali.”

Podsjetimo, nakon teorističkog napada, SAD je napao baze i kampove Al-Quaide u Afganistanu, a potom u i Iraku. Dvadesetogodišnji rat u Afganistanu završen je prije godinu dana, a bin Ladena su američke snage ubile u svibnju 2011. u Pakistanu. No, teorija zavjera oko 11. rujna je mnogo, a neki zagovornici smatraju da su za napad krivi Amerikanci. U najvećem terorističkom napadu na svijetu život je izgubilo 2996 osoba, a tisuće osoba i dan danas imaju posljedice na zdravlje – zbog urušavanja tona čelika, betona, stakla i azbesta mnogi su oboljeli od raka.

Na mjestu Blizanaca danas se u nebo uzdiže novi toranj “One World Trade Center” iliti Toranj slobode, najviša zgrada u SAD-u u kojoj su smještene privatne kompanije. Dodajmo da je 11. rujna iz temelja promijenio prioritete SAD-a – glavno gospodarstvo zamijenila je nacionalna sigurnost. Na današnji dan Amerikanci obilježavaju Nacionalni dan službe i sjećanja, dan koji ih potiče na pomaganje zajednici i volontiranje.