VIDEO: TEROR U SREDIŠTU BEČA – Puca se oko sinagoge – ima mrtvih i ranjenih

Mnogi austrijski mediji javljaju kako je ispred sinagoge u centru Beča došlo do pucnjave i napada bombom. Čulo se, kažu, nekoliko pucnjeva u blizini Schwedenplatza i dodaju kako se jedna osoba raznijela eksplozivnim pojasom.

Navodno je bilo više napadača, u bijegu su pa je policija zamolila ljude da izbjegavaju mjesto događanja i šire područje. Ima mrtvih i ranjenih. Velik broj policajaca je uključen u potragu, a grad nadlijeću helikopteri.

Kronen Zeitung piše kako se atentator raznio eksplozivom kojeg je nosio oko pojasa. Nekoliko napadača, pišu, još je u bijegu, a najmanje jedna osoba je uhićena.

Jedan policajac teško je ranjen i njegovo je stanje kritično, a navodno ima još ranjenih i ubijenih, piše Kleine Zeitung. Austrijski mediji govore o sedam mrtvih. 

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je jedan od od napadača mrtav a drugi je prema nekim informacijama u bijegu dok neki mediji javljaju da je uhićen.

Potvrdili su i za Die Presse da je ranjen policajac, međutim više od toga nisu željeli navesti. Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer potvrdio je kako je riječ o terorističkom napadu.

Pretpostavlja se kako je bilo više napadača, da ima ranjenih, međutim moguće je i da ima mrtvih. Napadači su koristili automatsko oružje, piše Der Standard.

Bečka policija na Twitteru je objavila kako je trenutačno u gradu aktivno šest mjesta zločina! Napisali su i kako se napad kod sinagoge dogodio oko 20 sati te da je bilo više napadača naoružanih puškama. Jedna osoba je ubijena, nekoliko je teško ozlijeđeno, a među njima je i jedan policajac. Jedan napadač je ubijen.

Na ulicama Beča je i vojska. “Policija će djelovati protiv napadala. Drago mi je da su već eliminirali jednog. Nikada nas neće zastrašiti terorizam i borit ćemo se protiv tih napada na sve načine”, rekao je. 

Zahvalio je svim službama na njihovom radu, kao i liderima EU i međunarodnim partnerima koji su objavili poruke podrške.

Kurz je objavio da će federalna vojska štititi Beč, kako bi policija nesmetano mogla loviti teroriste.

“Mi, Francuzi, dijelimo šok i tugu Austrijanaca nakon napada u Beču. Nakon Francuske, prijateljska je zemlja na udaru. Ovo je naša Europa. Naši neprijatelji moraju znati s čim imaju posla. Nećemo popustiti ni pred čim”, napisao je.

Snimka na Twitteru pokazuje jednog od napadača kako bježi i puca:

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1323365256861798404?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323365256861798404%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2227003

Odgovori