TERMIN ZA ZATVOR: Horvatinčić se neće pojaviti pred sucem izvršenja – mora na operaciju

Podijelite članak

Tomo Horvatinčić, poduzetnik koji je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, neće se odazvati na poziv suca izvršenja kako bi dobio termin za odlazak u zatvor i služenje kazne.

“Horvatinčiću se pogoršalo zdravstveno stanje, te se u ponedjeljak javio liječniku u Njemačkoj koji mu je rekao da hitno mora na operaciju 30.1. umjesto u travnju kako je bilo planirano. Za sve postoji medicinska dokumentacija”, rekao je za N1 odvjetnik Velimir Došen koji će se pojaviti pred sucem umjesto Horvatinčića.

Horvatinčić naime mora na odsluženje kazne nakon presude šibenskog Općinskog suda zbog pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Odvjetnik Veljko Miljević pojašnjava kada se može odgoditi izdržavanje kazne.

Prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, molba za odgodu može se podnijeti u roku od tri dana otkad osuđenik dobije rješenje da mora ići u zatvor. Molbu može podnijeti i nakon isteka tog roka, ali ne kasnije od tri dana nakon što se otkrije da postoje razlozi koji bi mogli odgoditi izdržavanje kazne.

U Zakonu stoji da su razlozi za odgodu teške akutne bolesti ili znatno pogoršanje kronične bolesti koja se ne može liječiti u zatvoru, smrt člana obitelji osuđenika, završetak školske godine ili polaganje ispita. Može biti razlogom i rizična trudnoća ili ako do poroda ne preostaje više od šest mjeseci te skrb o djetetu mlađem od godinu dana ili maloljetnim, starim, bolesnim i nemoćnim članovima obitelji.

Zatvor se može odgoditi i zbog obavljanja neodgodivih sezonskih radova i radova izazvanih elementarnom nepogodom onda kada u obitelji osuđenika nema druge radno sposobne osobe te obveza dovršavanja započetog posla zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta.

Komentiraj