TENIS ZA VRIJEME PANDEMIJE: Hrvatski talenti oduševljeni

Hrvatske tenisačice i tenisači ovog su proljeća imali priliku natjecati se i na domaćem terenu skupljati važne profesionalne bodove. Zasluga je to serije profesionalnih turnira Croatian Tennis Pro Tournaments Hrvatskog teniskog saveza u sklopu koje se održalo čak deset turnira u osam gradova, rekordan broj u ovom dijelu godine. Serija, koja je prošle nedjelje završila turnirom u Šibeniku, oduševila je mlade nade hrvatskog tenisa.

Među njima se ističe 15-godišnja Petra Marčinko koja je upravo u sklopu serije, na Zagreb Ladies Openu, ostvarila svoj prvi profesionalni nastup i senzacionalno pobijedila 153. igračicu svijeta Kurumi Naru. Petra je s odličnim igrama nastavila i u Šibeniku gdje je na dva ITF turnira osvojila naslove u parovima, prve u profesionalnoj karijeri.

‘’Zadovoljna sam kako sam odigrala na turnirima u Zagrebu i Šibeniku. Bilo je to moje prvo profesionalno iskustvo i vjerujem da će mi koristiti u budućnosti. Naredna godina će biti možda i najbitnija sezona u mojoj karijeri i vjerujem da ću uz pomoć ljudi u mom timu i Saveza nastaviti svoj teniski razvoj u profesionalnim vodama’’,osvrnula se na svoje nastupe u seriji Petra.

Svojom igrom u seriji zadovoljna je i Tara Würth, 18-godišnja hrvatska tenisačica na pragu profesionalne karijere:

‘’Puno mi je značilo igrati doma u okolnostima pandemije zato što je tu bio moj trenerski tim koji me inače nema priliku pratiti izvan Hrvatske. Naravno, prijatelji i roditelji su bili tu, a ta atmosfera mi je sigurno pomogla. Zadovoljna sam svojim nastupom, igrati s igračicama u rangu od 150 do 200 za mene je sjajna motivacija i dokaz da se mogu nositi s najboljima’’, kazala je Tara.

Serija se igrala u Poreču, Rovinju, Opatiji, Zadru, Splitu, Zagrebu i Šibeniku. Turniri su privukli i neka vrlo jaka, ljubiteljima tenisa dobro poznata imena. Posebno veseli prvo izdanje Zadar Opena, baš kao i Zagreb Open i povratak muškog profesionalnog tenisa u glavni grad nakon šest godina.

‘’Svi turniri su prošli dobro, bili su vrhunski organizirani i, po meni, jedni od najjačih u kalendaru ove godine. Svi igrači su zadovoljni, a pogotovo hrvatski budući da smo mogli provesti četiri tjedna doma, nismo morali putovati u Tursku ili Rusiju. Svi turniri su mi bili vrhunski, ali u Zagrebu mi je bilo posebno, jer je to moj grad i organizacija je bila na visokoj razini. Uživao sam i u Zadru i Splitu, a nadam se da ćemo iduće godine imati iste turnire ili čak veći broj”, ističe mladi hrvatski Davis Cup reprezentativac Nino Serdarušić.

Croatian Tennis Pro Tournaments dio je kontinuirane inicijative Hrvatskog teniskog saveza usmjerene na razvoj i budućnost tenisa u našoj zemlji. Profesionalni turniri na domaćem terenu važni su za popularizaciju bijelog sporta u Hrvatskoj, ali i veliki korak prema novim teniskim uspjesima u godinama koje dolaze.

‘’Serija se pokazala dobrom idejom, a najviše nam znači da su ideju i realizaciju najbolje prihvatili tenisači i tenisačice, jer je ovo organizirano baš zbog njih. Podijelili smo dosta pozivnica i time im dali prilike za nastup u profesionalnoj konkurenciji. I od ATP-a i od ITF-a smo dobili pohvale i za ideju i za realizaciju, naši su tenisači i tenisačice dobili priliku kakvu inače ne bi imali, a Hrvatska je oko tri mjeseca bila gotovo bez prekida na teniskoj karti svijeta. Također, drago nam je da su lokalne sredine prepoznale važnost ovakvih natjecanja, jer su se pokazale kao sigurne destinacije u vrijeme korona krize. Taj segment je s turističkog aspekta također vrlo bitan. Želja nam je nastaviti sa serijom, a slična će se održati i na jesen. Također, organizirani su i juniorski te turniri za tenisače u kolicima”, zaključio je direktor Hrvatskog teniskog saveza Vladimir Jovanoski.