TEMPERATURE MOGU BITI KOBNE: Što učiniti s kućnim ljubimcima na “pasjoj” vrućini?

U vrijeme ljetnih vrućina važno je pridržavati se savjeta liječnika, prilagoditi prehranu i uzimati dovoljno tekućine.

Izvor: Media servis

Ono što vrijedi za ljude, vrijedi i za životinje, pa tijekom ljetnih mjeseci treba brinuti i o kućnim ljubimcima.

Pasje vrućine, osim za djecu i odrasle, mogu biti kobne i za životinje. Prilikom odlaska na godišnji odmor treba voditi računa i o kućnim ljubimcima, a doktorica Lidija Peroković iz veterinarske ambulatne Peroković ima savjet za sve koji s njima idu na put.

“Preporuka je da se putuje u jutarnjim satima, najbolje je da životinja putuje natašte, da ne bude opterećen želudac i svako malo treba stati na odmorište, ponuditi malo vode da se životinja osvježi. Obavezno treba malo prošetati, ali životinja treba biti na povodcu, jer se može prepasti osobe ili zvuka kamiona”.

Tijekom ljetnih mjeseci također treba izbjegavati šetnje i odlazak na plažu u vrijeme najvećih vrućina, a važno im je u svakom trenu osigurati vodu za piće. Ako se ipak dogodi dehidracija i vrućica, Peroković otkriva neke korisne savjete.

“Preporuka je smočiti potiljak, staviti hladan oblog i ohladiti jastučiće na šapama, jer se životinje ne znoje kao mi, putem kože, nego dahću i znoje se putem jastučića. Tu je centar za termoregulaciju. Ako se može otuširati cijelu životinju s hladnom vodom, to je onda još bolje. Samo nikako ne stavljati krpu ili ručnik na životinu, jer to može izazvati još gori efekt. Također, preporuka je potražiti najbližu veterinarsku ambulantu”.

Veliki problem je i napuštanje životinja tijekom ljetnih mjeseci, na što iz godine u godinu upozoravaju brojne udruge. Za one koji ne mogu povesti svog kućnog ljubimca na odmor, čuvanje, brigu ili šetnju se mogu prepustiti onima koji su ljubav prema životinjama pretvorili u posao. Jedna od njih je i Saša Španović.

“Nudimo uslugu šetanja i čuvanja pasa, vrtić za pse, obilazak mačaka, čuvanje mačaka, čuvanje pasa kod vlasnika ili kod nas u prostoru, odlazak veterinaru, rezanje noktiju, kupanje, davanje terapije, prijevoz životinja u Europi, oko Europe, po Hrvatskoj”.

Osim o psima i mačkama, Saša brine o glodavcima, zmijama, kameleonima, kornjačama, pa čak i cvijeću. Životinja se može ostaviti na čuvanju i na duži period, a sve usluge se rezerviraju ranije zbog velike gužve.