TEKSTILNI DIV NA KOLJENIMA: U Varteksu nemaju za plaće, a interes kupaca nikada veći

Varaždinski Varteks nikako se ne uspijeva iščupati iz problema. Gotovo 700 radnika strahuje za svoje plaće u rujnu.

Zbog problema s likvidnošću, višemilijunskim dugovima koje moraju sanirati, upitno je hoće li im nova sezona donijeti prihode.Vani toplinski val. U pogonu se naveliko radi. Dok se kroje novi modeli, upravi je sve teže iskrojiti isplatu plaća u rujnu.

Za nekadašnji tekstilni div u posljednje vrijeme, nažalost, uobičajeno.

– Za srpanj budemo siplatili drugi tjedan. Plaća za kolovoz je apsolutno pod upitnikom iz razloga jer nismo uspjeli ispuniti sezonu jesen/zima. Naš asortiman je na 30-35%, rekao je za HRT član Uprave Varteksa Dražen Dobiš.

Zalihe tkanina sve su tanje, novca za repromaterijal nema pa od 1. rujna očekuju pad u maloprodaji. Ironija je, dodaje Dobiš, interes kupaca nikada nije bio veći.  – Ono zbog čega i dalje držim da varteks ima budućnost je enormna potražnja europskog tržišta, dodao je.

Vjerovnici, ovrhe, agonija

Umjesto toga, dugogodišnja agonija s dugovima, vjerovnicima, ovrhama nastavlja se. Varteks je od prošle godine naslijedio dug od 3 cijela 4 milijuna eura. Od toga su uspjeli otplatiti milijun eura.

– Dugovanja prema vjerovnicima koji imaju hipteku su na razini 19,3 milijuna eura, kratkoročna na razini 2,1 milijuna, nastavio je Dobiš.

Varteks je nekada hranio tisuće varaždinskih obitelji. Danas je zaposleno manje od 700 radnika, velik broj njih pred mirovinom.  – Rješenje je samo jedno, smanjenje apetita založnih vjerovnika i pronalaženje investitora, zaključio je Dobiš.

No s obzirom na agoniju koja traje već nekoliko godina sve je manje onih koji vjeruju u oporavak ove tvrtke. I pitaju se ne hoće li, već kada će ovi strojevi zauvijek prestati raditi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!