SVJETSKI FENOMEN: Taekwondo klub Marjan ruši brojne rekorde

Puno je nevjerojatnih podataka i rekorda koje posljednjih godina ruši taekwondo klub Marjan, nešto slično kao što su u svojoj eri radili Federer, Hamilton ili Marcel Hirscher. Samo što ova priča nije pojedinačna.

Izvor: Media servis

Fascinantne brojke kao plod sustavnog rada o kojem se zna već podosta, ali uvijek iznova iznenadi neki novi podatak. Na posljednjih 17 najvećih natjecanja članovi taekwondo kluba Marjan osvajali su medalje baš na svakom od njih, ukupno čak 45 odličja odnosno 18 različitih sportaša u četiri dobne kategorije, od olimpijskih igara preko svjetskih i europskih prvenstava pa do europskih igara i grand prixeva. Za tih 17 natjecanja bilo je potrebno obići 17 različitih država na četiri različita kontinenta i prijeći ukupno 63 658 kilometara, avionom, busom, kombijem…

45 medalja u aktualnom statusu, podatak kojem je teško povjerovati i u samom Marjanu. Iza ovakvih nestvarnih rezultata stoji ogroman pogon sa devet dvorana u kojima trenira više od tisuću sportaša, a o kojima skrbi čak 39 ljudi, četiri olimpijska trenera, doktori i magistri kineziologije, licencirani treneri, fizioterapeuti, doktori, nutricionisti, kondicijski treneri, spremačice, domari, računovođe, odvjetnici. Dnevni broj od 50-ak treninga odnosno mjesečni s više od 1000 treninga dovoljno govori o predanosti i odricanju.

Klub je krenuo s tri termina u maloj školskoj dvoranici, a danas ima tri velika centra koji su na raspolaganju sportašima 24 sata dnevno. Nekad se na pripreme moralo putovati u La Lomu u Meksiko, a danas brojne svjetske taekwondo reprezentacije dolaze na pripreme u Split. Samo u posljednjih godinu dana u centru na Lokvama bili su olimpijski i svjetski osvajači odličja iz Španjolske, Amerike, Velike Britanije, Španjolske, Poljske, Austrije, Danske, Kanade…

Taekwondo klub Marjan je priznat i prepoznat kao svjetski fenomen, kao klub koji osvaja više medalja na jednom svjetskom prvenstvu nego ijedna država na svijetu. Klub iz male Hrvatske i malog Splita koji ima više osvajača svjetskih medalja od jedne Kine, Koreje, Irana, Francuske, Španjolske… A konkurencija nije mala, dapače, taekwondo je jedan od najrazvijenijih sportova, definitivno najbrže rastućih koji broji preko 200 nacionalnih saveza, koji na svjetskom seniorskom prvenstvu ima preko tisuću sportaša iz 140-ak država, koji se jednako razvija na svim kontinentima, od Afrike preko Europe i Azije pa sve do Latinske Amerike. A nije zanemariv podatak da na otvaranju olimpijskih igara 13 država ima taekwondo sportaša kao stjegonošu.

Taekwondo je sport koji se razvija, koji ulaže u tehnologiju, razvija elektroniku, smanjuje utjecaj sudaca na minimum i teži promjenama pravila kako bi sport bio zanimljiviji, dinamičniji, pristupačniji običnom gledatelju. Kroz sve te promjene mnoge države znaju imat uspone i padove, ali taekwondo klub Marjan ostaje konstanta. Sve ovo nije plod slučajnosti nego potvrda rada i sustava.