SVJETSKI ČELNICI NA KLIMATSKOM SUMMITU: Može li svijet zaustaviti put u katastrofu?

U egipatskom gradu Šarm el-Šeiku počeo je klimatski summit COP27 koji će trajati do 18. studenog.

Izvor: Media servis

Središnji dio konferencije UN-a održava se danas i sutra kada se u Egiptu okuplja više od 120 državnih čelnika, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković. Posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu Julije Domac za Media servis je rekao da zemlje trebaju postići konsenzus oko klime, no da će se to teško dogoditi zbog geopolitičke situacije.

”Mi smo 1,5 stupnja došli do 1,2 stupnja povećanja temperature do 2030. Na putu smo da 2030. dočekamo s povećanje od 2,4 Celzijeva stupnja, odnosno na predindustrijsko vrijeme, što je već debelo katastrofičan scenarij prema procjeni znanstvenika.”

Iako su se još 2009. godine razvijene zemlje obvezale godišnje, do 2020. godine, davati 100 milijardi dolara siromašnijim zemljama radi klimatske zaštite, to se nije ostvarilo, a Domac je mišljenja i da do realizacije takve obaveze neće niti doći.

“Očekivanja manje razvijeni su vrlo jasno izražena, to je pitanje globalne pravednosti. Mali je broj zemalja koji su se odlučili na konkretan doprinos, jedna Danska je 13 milijuna dolara u tom smislu uplatila. Vjerujem da će konferencija biti obilježena prijeporima, natezanjem oko toga. Sadašnja globalna situacija ne daje puno razloga za optimizam da će se takva značajna sredstva izdvojiti za ovu svrhu za zemlje u razvoju.”

Povodom Summita na Twitteru se oglasio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. “Suše, toplinski valovi i poplave imaju razoran utjecaj na proizvodnju hrane. Na COP-u 27 državni lideri moraju se obvezati da će pronaći rješenja kojima će zaustaviti i spriječiti glad”, napisao je Guterres.