SVJEDOCI NA POVJERENSTVU: O Agrokoru svjedočili Manolić, Penić i Kovač

josip manolić

Pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor svjedočio je bivši predsjednik Vlade Josip Manolić, te nekadašnji čelnici Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.

Izvješće: Media servis

Posebno je zanimljivo bilo svjedočenje 97-godišnjeg Manolića kojem su zbog slabijeg sluha članovi povjerenstva pitanja morali postavljati doslovno na uho.

Odmah na početku Manolićevog svjedočenja problemi.

“Samo glasnije i jasnije jer ovaj aparat kojeg sam dobio od našeg zdravstva ne funkcionira dobro”, rekao je Manolić.

Članovi povjerenstva potom su jedan za drugim pitanja Manoliću postavljali sjedeći pored njega. HDZ-ovog Milijana Brkića zanimalo da li mu je poznato da je Stjepan Mesić početkom 90-ih predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede.”Nije Mesić predlagao, ja sam predlagao Todorića za ministra poljoprivrede Hrvatske”, rekao je Manolić.

Kad je u pitanju Agrokor bivši premijer s početka 90-ih je istaknuo.”Za vrijeme mog predsjednikovanja i Mesićevog, nije bilo govora o Agrokoru”, rekao je Manolić.

Mostovog Nikolu Grmoju zanimalo je li Ante Todorić financirao HDZ. Nakon negativnog odgovora upitao je kakva je ulogu u pretvorbi i privatizaciji imao bivši premijer Franjo Gregurić.

“Mislim da Gregurić ima dosta grijeha u pretvorbi i privatizaciji. Teza da sam ja protiv pretvorbe je išla otprilike od njega”, izjavio je Manolić. Upro je prst Manolić i u Nikicu Valentića čiju Vladu, kaže, treba pitati za uspon Agrokora. SDP-ov Gordan Marasa je zanimalo.”Da li Ivici Todoriću pomogla politika u kupnji tih tvrtki?” pitao je Maras.

Pomogli su mu određeni ljudi, određenih institucija. Je li mu politika pomogla je jako širok pojam”, odgovorio je Manolić. Iznio je Manolić i stav o radu povjerenstva. Smatra da on treba nastaviti rad bez obzira na pokretanje istrage. “Iznad Sabora samo Bog postoji i sada jednom činovniku dajete da izbaci jedno saborsko povjerenstvo”, dodaje.

Nakon Manolića pred istražno je povjerenstvo sjeo bivši čelnik Fonda za privatizaciju te ministar privatizacije Milan Kovač. Opovrgnuo je navode da pogodovao Todoriću u privatizaciji. “Od 95. do 96. uopće nije bilo privatizacije dok sam ja bio predsjednik fonda ovih kompanija iz portfelja Agrokora. Nemam pojma kako su se odvijale privatizacije”, rekao je Kovač.

Zaiskrilo je na relaciji je Grmoja – Kovač. “Budući da ništa ne znate, predati dokumentaciju vezanu uz razvitak jer ste bili član upravnog vijeća i NO gdje se dogodio kriminal epskih razmjera”, rekao je Grmoja.

“Gospodine Grmoja trebali biste imati malo dostojanstva prema zastupnicima koji su 14 godina ovdje sjedili”, rekao je Kovač.

Svjedočio je i Ivan Penić, Kovačev prethodnik na toj dužnosti koji je ujedno i bivši ministar unutarnjih poslova. Upitan je li bilo pritisaka od predsjednika Tuđmana i njegovih suradnika ili iz koncerna Agrokora u vezi privatizacije rekao je: “Ne, decidirano s indignacijom odbacujem takve moguće insinuacije da bi ikada predjesnik ili bilo tko drugi pokušao na mene utjecati”.

Na dosta pitanja Penić je rako da se ne sjeća pa je Grmoja ustvrdio da je i kod Penića vidljiva bolest kao i kod prijašnjih svjedoka koji se nisu sjećali.Iduća sjednica povjerenstva sazvana je za iduću srijedu kad bi trebali svjedočiti Franjo Gregurić, Zdravko Mršić, Jurica Pavelić te Zlatko Mateša. Unatoč uhićenju Todorića predsjednik istražnog povjerenstva SDP-ov Orsat Mijenić smatra kako povjerenstvo treba nastaviti s radom.

“To ne mijenja ništa u našem radu, osim što se povećava mogućnost da ga saslušamo pred Povjerenstvom. Ako bude dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, onda nema razloga da ne bude doveden pred povjerenstvo i da svoj iskaz”, rekao je Miljenić.