SVJEDOČANSTVO RATA: Rizo, Marko i Boro bili su na tri različite strane – danas su opet prijatelji

Rizo, Marko i Boro trojica su starih kolega koji su u ratu bili na tri različite strane. Jedva su izvukli živu glavu, a danas opet zajedno piju, jedu, i smiju se.

“Čisto sumnjam da je i jedan koji je prošao kroz rat više ona osoba što je nekada bio. Ja to priznajem”, kaže Rizo Salkić.

“Kakvo god bilo uređenje Bosne i Hercegovine, mi smo jedni s drugima ili jedni pored drugih. Mi moramo živjeti tu zajedno jer mi smo živjeli stoljećima. Mislim, nemam ja kuda”, jasan je Marko Zelić.

“Nećemo dozvoliti da naša djeca prođu što smo mi prošli”, zaključuje Boro Jevtić. Prije rata bili su prijatelji, a u ratu zapovjednici postrojbi na suprotnim stranama –  Armije Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane i Vojske Republike Srpske, piše Dnevnik.hr.

“Prvo smo se ja i Rizo potukli protiv Bore i tako smo jedno godinu dana mi se tukli protiv Bore. Onda je došlo, takve su okolnosti bile, da smo ja i Boro bili protiv Rize. I to je trajalo isto nekih sedam mjeseci. I opet smo poslije se ja i Rizo pomirili i mi smo išli protiv Bore. Jednom je Boro rekao – da nije bilo Daytona, vjerojatno bi i on i Rizo išli protiv mene. Ali, eto, nije bilo vremena”, kaže Marko.

Prije rata, svi su radili u tvornici papira u Maglaju, najvećoj u bivšoj Jugoslaviji, koja je zapošljavala oko 6000 ljudi.Slučajni susreti u gradu obnovili su staro prijateljstvo. I tako su ova tri ratna neprijatelja ponovno postali prijatelji.Njihova druženja snimio je njihov sugrađanin Alen Ćosić i napravio dokumentarni film “Maglaj – rat i mir”. Prijateljstvo Bore, Rize i Marka, trebalo bi, kaže, biti primjer suživota svima u Bosni i Hercegovini.