SVJEDOČANSTVO NAPADNUTE SESTRE: Liječnik je skočio na mene, uhvatio me za vrat i bacio među borove

Renata Brkić, medicinska sestra koju je u pedijatrijskoj ambulanti u Retkovcu napao i ozlijedio otac djeteta, inače liječnik, gostovala je na HTV-u i ispričala kako je došlo do nemilog događaja.

Rekla je da je u petak poslijepodne bila velika gužva u ambulanti, a majka djeteta je prva došla po ispričnicu, na što joj je Brkić rekla da dijete najprije treba pregledati liječnica. Majka je na to ljutita otišla.

– Cijelo popodne nismo stali s poslom, bilo je stotinjak pacijenata. U 18.45 sam zaključala vrata ambulante jer nemamo zaštitu, a puno je još pacijenata čekalo u čekaonici. Dok sam završavala posao oko jednog pacijenta, počeo je netko luđački zvoniti na vrata. Kad sam završila posao, izašla sam na sporedni ulaz vidjeti tko zvoni na glavnim vratima. Vidjela sam ženu i njega koji je na mene odmah počeo vikati. Nije mi dao da dođem do riječi, nisam mogla s njime uspostaviti kontakt, rekla je Brkić za HTV.

– Rekla sam mu da ne viče i da ne može sa mnom tako razgovarati, na što je on rekao: Hoćete li da vas udavim, da vam zavrnem vratom. Ne sjećam se dobro, uglavnom je spominjao vrat i u tom je momentu skočio na mene, primio me za vrat i bacio među borove. Udarila sam glavom, leđima i rukom koja je tada pukla, kazala je gospođa Brkić.

Obranila su je dvojica očeva

– Dvojica očeva su u tom trenutku skočila na njega i uhvatili ga da me ne nastavi tući. Stisnula su ga uza zid i ja sam pobjegla u zgradu uznemirena. U šoku sam zvala odmah policiju koju nisam mogla dobiti, zvala sam muža koji mi je na brzom biranju da zove policiju nakon čega je ona i došla, ispričala je Brkić.

Dodala je kako je policija saslušala nasilnika i nju.

– Policija mi je rekla da im je on kazao da mu nije žao i da bi sve ponovio te da ga oni vode u pritvor, a ujutro sucu istrage, rekla je.

Visoki tlak, pretrage i opservacija

Kaže da ju je suprug odvezao na Hitnu, imala je jako visok tlak. 210/120, cijelu noć su joj ga “skidali”.

– Radili su mi pretrage i vršili opservaciju od 20 sati do sutradan u 12 kada su me pustili kući. U ponedjeljak sam otvorila bolovanje, kazala je.

To joj je prvi fizički napad, iako, napominje, zdravstveni djelatnici svakodnevno trpe verbalne napade.- Radim 35 godina – 20 godina na odjelu i sad sam 15 godina u primarnoj zaštiti, cijelo vrijeme na pedijatriji s djecom i nisam imala nikakvih konflikata. Važno je i da je gospodin liječnik. To je užasna stvar kojoj se ne nada nitko u svojoj karijeri, kazala je sestra Brkić.

Policija slučaj vodi kao kazneno djelo

– Policija mi je potvrdila da se slučaj vodi kao kazneno djelo. To je napad na službenu osobu s uglavnom teškim tjelesnim ozljedama. I liječnička komora je najavila pokrenuti postupak. Potporu sam dobila od svih kolega, svi su me zvali.

Rekla je da u cilju sprječavanja ovakvih situacija treba uvesti red u zdravstvu. – Možda bi nas prvo trebalo zaštiti kamerama, zaštitarima. Tamo smo prepušteni sami sebi, kako i u drugim domovima zdravlja, zaključila je sestra Brkić.Liječnik nasilnik je u policiji, u četvrtak više informacija

Medicinsku sestru napao je liječnik koji je u KB-u Dubrava na specijalizaciji iz radiologije.

Policijska uprava zagrebačka HTV-u je potvrdila da je liječnik u policijskim prostorijama, kriminalističko istraživanje traje, a u četvrtak će objaviti više informacija.

Liječnica čija je medicinska sestra napadnuta, samo je potvrdila da se slučaj dogodio i nije željela stati pred kameru.

Mario Gazić iz Hrvatske komore medicinskih sestara rekao je za HTV da im se kolegica obratila u ponedjeljak ujutro.

– Dali smo joj pravni savjet i pravnu pomoć. U kontaktu smo s njom. Trenutno je na bolovanju. Po onome što smo pročitali iz medija, policija je podnijela prekršajnu prijavu iako smatramo da se u ovom slučaju radi o kaznenom djelu prisile prema zdravstvenom djelatniku za što je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Nadamo se da će i policijska postupanja dalje ići u tom smjeru, rekao je Gazić.

Napad su osudili Hrvatska liječnička komora, HUBOL te Hrvatska komora medicinskih sestara.

Kako doznaje Index sestru Brkić napao je specijalizant radiologije u KB-u Dubrava Ante Kedžo.