SVINJOGOJCI U PROSVJEDU: Sve je to politički orkestrirano – tvrdi Plenković

Drugi je dan prosvjeda poljoprivrednika zbog nezadovoljstva načinom na koji Vlada rješava problem epidemije afričke svinjske kuge. Prosvjednici ne odustaju od blokada prometnica, a ne odustaje ni Vlada od svojih mjera. Premijer tvrdi da je prosvjed politički orkestriran.

Izvor: Media servis

U sklopu prosvjeda koji organizira Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje tijekom dana su blokirane prometnice u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Također, blokirani su i granični prijelazi Županja i Tovarnik rekao je Tomislav Pokrovac, iz Stožera za obranu hrvatskog sela.

“To je to, zatvorili smo i vidjet ćemo sada ukoliko se netko javi za neki sastanak. Mi više nećemo padati na njihova obećanja jer vidimo da to nigdje ne vodi. Oni danas donose jednu odluku, sutra drugu, doslovno su pogubljeni. Od njih je sve za očekivati, ali samo ono najgore. Ništa dobro.”

Prosvjednike podupire i saborska opobra. Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

“Imali ste prilike i vi i ja vidjeti da s njima ne želi razgovarati ministrica, a premijer još manje. Ovo je način na koji oni žele ukazati da postoji problem. Da postoji problem to znamo i oni na ovakav način poručuju – Ljudi ne možemo dalje.”

Prosvjednici traže hitan prekid eutanazije zdravih svinja, hitno donošenje zakona kojim bi se omogućilo prometovanja zdravim svinjama te omogućavanje svinjokolje na tradicijski način, a od zahtjeva ne odustaju rekao je Pokrovac.

Foto: Freepik.com

“Zahtjeve koje smo iznijeli oni riješe za pet minuta, to je naš nacionalni interes. Ovo je nešto najgore što nam se moglo dogoditi. Zamislite, ubijati zdrave svinje, osiromašivati seljaka, izazivati umjetnu glad, raditi teror po dvorištima s inspekcijom i policijom. Mislim da to više nema smisla.”

Odgovor Vlade stigao je nakon sjednice. Premijer Andrej Plenković ponovio je kako se ovdje ne radi o nezadovoljnim svinjogojcima već o politički orkestriranom prosvjedu kojeg promoviraju Most, Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret, a s njim se slaže i resorna ministrica Marija Vučković koja napominje kako rade sami protiv sebe.

“Neki od njih čine i činili su sve da do svinjokolje u zonama ograničenja prvog dvanaestog ne dođe.”

Naglasio je Plenković kako na njihove zahtjeve neće pristati, a osvrnuo se i na teze prosvjednika da Vlada provodi krive mjere.

“Istina je prvo da nema cjepiva za aftičku svinjsku kugu, nema lijeka. Treće mjere koje se poduzimaju su jedine moguće mjere za zaštitu od afričke svinjske kuge. Ukoliko dođe do zaraze može se jedino ići sa usmrćenjima onih životinja koje su zaražene i onih koje su bile blizu zaraženih. Što je biosigurnost niža to znači da onaj koji se bavio svinjogojstvom nije dovoljno učinio da zaštiti svoje svinje.”

Resorna ministrica Vučković naglasila je kako se bolest i dalje pojavljuje, u posljednjih sedam dana otkrivena su dva nova slučaja, a na pitanje što će napraviti ako do svinjokolje dođe unatoč zabranama ministrica je jasno odgovorila:

“Dok vrijedi naredba da nema prometovanja svježim mesom u zonama ograničenja, nema trženja svježim mesom.”

I tako sa ili bez zabrana prosvjednici najavljuju početak svinjokolje dok Vlada ne odustaje od svojih odluka.

Hoće li doći do dogovora ili će se situacija s afričkom svinjskom kugom poboljšati što će donijeti željeno popuštanje mjera ostaje za vidjeti.