SVINJOGOJCI NE ODUSTAJU: Prijete blokadom Hrvatske – pridružile im se konjske udruge

Svinjogojci nastavljaju s prosvjedima i dalje, odnosno dok im se ne ispune zahtjevi. Za sad su blokirali neke državne ceste na istoku zemlje, no najavljuju blokadu cijele Hrvatske ako se Vlada ogluši na njih. Stigla im je i podrška.

Izvor: Media servis

Nezadovoljni Vladinim mjerama protiv afričke svinjske kuge, svinjogojci nastavljaju s prosvjedima peti dan. Blokirali dio državne ceste D55 koja vodi prema graničnom prijelazu Županja-Orašje i pristupnu cestu prema graničnom prijelazu Tovarnik-Šid. Podršku su im dale konjogojske udruge, a uz to i Zagreb je uz uzgajivače svinja te su ih odlučili obići kolonom podrške.

Prosvjednici pozivaju Vladu na sastanak i još jednom najavljuju blokadu cijele Hrvatske ako Vlada nešto ne poduzme. Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela zamjerku je uputio i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

“Da je to jedan dio izdajica koji su izdali hrvatsko selo, hrvatski narod. I nisu se nikada pojavili da bi spriječili ovo što se danas radi s hrvatskim selom, što se želi zatrti jedna tradicija, uništiti svinjogojstvo gdje svaki dan imamo neka dešavanja. Nad našim svinjama se radi genocid, a nad našim hrvatskim selima se radi teror.”

Tomislav Pokrovac (Foto: Screenshot/Nova TV)

Ponovio je zahtjeve koje imaju za Vladu.

“Minimum je taj da se digne cijena ovih svinja koje su odvežene. Minimum je da se što se tiče ratarstva potpore dođu u većem obujmu nego onome što su najavili. I naravno želimo što se tiče klanja svinja dozvolu da se zdrave svinje prodaju onim ljudima koji nemaju svoje svinje. I da smanjimo populaciju svinja i da ljudi mogu imati svoje meso do Božića, da imaju za Uskrs.”

Ono na što se svinjogojci za sada mogu jedino osloniti su dva Pravilnika za provedbu Programa potpore za ublažavanje posljedice afričke svinjske kuge koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede i za koje je izdvojilo sedam milijuna eura. Zahtjeve za potporu uzgajivači svinja mogu podnositi idućih desetak dana. A što se tiče samih dogovora s Vladom premijer Andrej Plenković ranije je izjavio što misli o tome.

“Ja sigurno neću ići nikome na razgovor tko ucjenjuje. To se još nije dogodilo u osam godina mandata pa se neće dogoditi ni ovdje. Da je ovo što oni govore nama rekao gospodin Jakopović koji je ovdje u ime Hrvatske poljoprivredne komore onda bi to bilo nešto drugo. Ali, budući da je ovo politički orkestrirana manipulacija iza koje stoje oporbene političke stranke, onda mi to tako i tretiramo.”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ranije je rekla za HRT da je Ministarstvo spremno razgovarati sa svima. Ipak, smatra da predstavnici prosvjednika nisu bili spremni za razgovor.

“Ne možete ocjenjivati spremnošću za razgovor ako nekome ponudite termin i on dođe u Ministarstvo poljoprivrede i ne da vam niti progovoriti, prekida vas, traži od vas da se izjašnjavajte jednom riječju – da ili ne i automatski prekida”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!