SVINJOGOJCI NASTAVLJAJU PROSVJED: Bačić najavljuje mogućnost relaksiranja mjera

Svinjogojci koji u Slavoniji prosvjeduju nezadovoljni vladinim odgovorom na Afričku svinjsku kugu najvljuju zaoštravanje prosvjeda. Vladajući daju nagovještaj opuštanja mjera, ali i reakciju policije u slučaju kršenja zakona.

Izvor: Media servis

Nastavlja se prosvjed u Slavoniji. Nezadovoljni svinjogojci šire prosvjed pa će osim prometnica u Slavoniji svojim traktorima blokirati i željeznice i granice. Nezadovoljni načinom na koji vladajući upravljaju epidemijom afričke svinjske kuge, predstavnici Stožera za obranu hrvatskog sela, Sindikata hrvatskih seljaka, Komore i Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije pozvali su ministricu poljoprivrede Mariju Vučković na hitan sastanak do podneva. Predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac:

“Ako do sastanka ne bude došlo mi nastavljamo onim tempom koji smo dogovarali. Prosvjed ide U 12 sati gdje ćemo ići restriktivnije i u veće blokade. Nismo se složili u dvije točke, a to je kategorizacija i zabrana, odnosno zona držanja od tri kilometra od mjesta gdje je zaraza.”

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić tvrdi da će se zbog povoljnijeg stanja na područjima zahvaćenim afričkom svinjskom kugom, do kraja godine očekuje uspostava tržišta svježeg mesa i održavanje svinjokolja. Bačić kaže da ministrica poljoprivrede sprema izvještaj za EK, govorio je i o blokadi i reakciji policije.

“Da bi nakon sastanka Komisije moglo doći do relaksacije mjera. Iznimno je velik pad novih svinja koje su zaražene i za očekivati je tijekom prosinca da bi mjere mogle biti relaksirane. Razmijemo u Vladi i HDZ-u nezadovoljstvo jednog dijela poljoprivrednika i s njihovim legitiminim predstavnicima smo u stalnom kontaktu. No, dio prosvjednika je izmanipuliran i politički instrumentaliziran. Mogu reći da će policija postupati sukladno zakonu. Ne može doći do blokade granice, ne može u Hrvatskoj stati život nego će u tome slučaju policija postupati po zakonu.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!