SVIJET UMIROVLJENIKA: Uskoro veće mirovine, ali mnogi i dalje u zoni siromaštva

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja, koji je povećanjem obiteljskih mirovina uvjetovao potporu vladajućoj većini, izjavio je ovoga tjedna u Saboru kako će se prvi put dogoditi da ciljana skupina umirovljenika od oko 250.000 osoba bude na dobitku za najmanje 10 posto u odnosu na svoje sadašnje mirovine.

Hrelja je svjestan da će i dalje biti nezadovoljnih jer se mirovine ne dižu svima no procijenjeno je da su obiteljske mirovine po uplatama doprinosa među najnižima.

– Ne možemo dozvoliti da nakon smrti bračnog partnera nadživjeli, a obično su to umirovljenice, padaju u zonu siromaštva, kazao je, javlja HRT.

Po riječima predsjednice Matice umirovljenika Hrvatske Višnje Fortune, članice radne skupine, radi se na dva prijedloga kojima se umirovljenicima osigurava mogućnost izbora.

Udovice i udovci moći će se odreći svoje mirovine i preuzeti 80 posto mirovine svog pokojnog partnera, ako je ona bila veća, ili će moći ostaviti svoju cijelu mirovinu, ako je niža, te prema određenim kriterijima dobiti do 50 posto mirovine svoga partnera, kaže Fortuna. Sličan model ima Austrija.

Smatra kako će to biti iskorak na bolje za korisnike obiteljskih mirovina, no upozorava i da bi to povećanje mogli “pojesti” dvoznamenkasta inflacija, poskupljenje energenata i prelazak na euro.

– Da je povećanje bilo prije dvije ili tri godine, bio bi to velik iskorak. Sada, po ovome što vidimo, do 2023. možda će te mirovine opet biti ispod linije siromaštva. To je problem svih umirovljenika, ne samo onih s obiteljskim mirovinama, ocijenila je Fortuna.