SVIJET INVALIDA: Kad stradate na radnom mjestu, nitko vas više ne treba

invalid, invalidska kolica

Udruga invalida rada Zagreba proslavila je 51. rođendan. Udruga danas broji oko 9 tisuća invalida rada s područja grada i županije, što predstavlja 30 posto ukupno registriranih invalida rada na ovom području.

Izvješće: Media servis

U Hrvatskoj je registrirano oko 119 tisuća invalida rada, od čega ih je više od 16 posto u Zagrebu, odnosno 7,41 posto u Zagrebačkoj županiji. Unatoč velikom broju osoba s invaliditetom, problema u gradu još uvijek ima, požalila se dopredsjednica Udruge Nada Vorkapić.

“Problemi su i prostor i pristupačnost ljudima. Recimo u Novom Zagrebu postoji cijelo čudo pothodnika, kojima invalidi ne mogu pristupiti. Problem je i pristupačnost djece invalida kod škola. To je najveći problem u Zagrebu, no toga ima i drugdje”, kaže Vorkapić.

No pristupačnost tek je kap u moru problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, osobito oni koji zbog posla postanu invalidi. “Kad postanete invalid nitko vas više ne treba. Nitko vam više ne pridaje važnost. Iako je danas u zakonu uvrštena zaštita na radu i uvjeti rada koji bi trebali biti bolji, a kad postanete invalid znate li kakva je procedura da dokažete svoju invalidnost? Komisija kad vas vidi kaže – pa vi niste invalid, kaj je vama? To je veliki problem, jer invalidnost se ne mora vidjeti”, upozorava Vorkapić.

Ipak zadnjih nekoliko godina pojačala se zapošljivost osoba s invaliditetom – što kroz prekvalifikacije, što kroz potražnju osoba s invaliditetom za rad u pojedinim firmama, ističe Vorkapić. Da može bolje pokazuje i slučaj socijalnog poduzeća Hedona d.o.o. iz Križevaca. Tvrtka je to koja zapošljava 10-ak osoba, većinom osobe s invaliditetom, rekla nam je prokuristica Đurđica Božić.

“Za proizvodnju rade uglavnom osobe s invaliditetom. Kroz mjesec dana otvaramo Čoko bar i kiosk, gdje ćemo zaposliti minimalno 5 osoba s invaliditetom. Imamo u planu proširiti proizvodnju u tehnološki park i razvojni centar. Tamo bi uzeli i veći pogon, ali još radimo na tome”, kaže nam Đurđica.

Tvrtka novac često povlači iz EU fondova, a uskoči katkad i poticaj od lokalne zajednice. Inače na današnjoj proslavi rođendana udruge, dodijeljene su zahvalnice, priznanja, ali i tri nagrade – ona za životno djelo, za naj volontera te godišnja nagrade udruge invalida rada.

Ovu potonju dobila je Anita Keiser, koja zadnjih 10 godina radi u udruzi invalida rada na fizičkoj rehabilitaciji.”S obzirom da osobe s invaliditeom imaju sve manje mogućnosti za rehablitaciju, jedan veliki dio mogu ostvariti i kod nas. Svake godine povećavamo grupe za vježbanje pa nam je prostor već postao premali. Nikada nisam radila niti u jednoj radnoj organizaciji nigdje gdje je postojala ovakva sloga i nadopunjavanje. Ovaj pljesak je bio za sve nas”, istaknula je Keiser.