SVI SU GA SE ODREKLI: Tko se sve penjao na političkoj ljestvici zahvaljujući Ivi Sanaderu?

Pjevali su s Ivom Sanaderom devet godina, ali o bivšem predsjedniku stranke i premijeru na službenim stranicama HDZ-a, danas ni riječi.

“Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge”, rekao je prije 11 godina Sanader i šokirao sve. Razloge odlaska nikada nije objasnio, pa ni HDZ-ovcima, čija je lojalnost tada bila neupitna.

Pravosudne muke koje su tada počele još uvijek traju. Optužnice protiv Sanadera se nižu, suđenja razvlače. Ali oni koji su bili uz njega – nekadašnjem šefu okreću leđa.

“To je besmislica da bih ja mogla poslati bilo koga, bilo kamo, a kamoli glavnog državnog odvjetnika”, rekla je bivša premijera Jadranka Kosor.

Sanader je otišao, ali u vrhu HDZ-a i države ostali su još mnogi koji su s njim zbijali stranačke redove i pritom nisu štedjeli dlanove, piše Dnevnik.hr.

Danas o Sanaderovoj ostavštini ne žele. “Moje ruke su u svemu tome čiste, kao i poslovanje HDZ-a”, govorio je u rujnu ove Branko Bačić, bivši glavni tajnik HDZ-a, na pitanja o optužbama da se stranka financirala prljavim novcem.

Mijenjala su se vodstva, ali bez obzira na to tko je vodio stranku, Gordan Jandroković ostajao je u političkoj utakmici.

Sanader je bio zaslužan za mnoge političke karijere, ali neki od njih s istragama su ga se olako odrekli.

Afere nisu uzdrmale ni Božidara Kalmetu. Preživio je sve kadrovske promjene. “Izabrat će ono što je najbolje. Ja imam u njega apsolutno povjerenje”, govorio je 2018. godine Božidar Kalmeta.

Zadobila ga je u stranci i Dubravka Šuica. Danas grije fotelju u Europskoj komisiji, a i drugi su preuzeli neke od najviših i najvažnijih funkcija u državi.

I Kolinda Grabar-Kitarović bila je ministrica u prvoj vladi Ive Sanadera. Do 2005. bila je na čelu Ministarstva europskih integracija, te potom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Sanaderu duguju politički, htjeli to priznati ili ne.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *