SVI OSUMNJIČENI IDU U ZATVOR: Odbijene jamčevine – sumnja se u pranje više od 630 milijuna kuna

Podijelite članak

uskok

Policija i USKOK proveli su veliku akciju, a ukupno je istragom obuhvaćeno 15 osoba koji su pod sumnjom da su upleteni u međunarodnu, milijunsku aferu pranja novca dio čega su navodno novac i zlato koji su nedavno ukradeni iz sjedišta MUP-a.

Dvojica su zasad nedostupni, pa je USKOK ispitao njih 13 za koje su i predložili sucu istrage Županijskog suda određivanje istražnog zatvora, prenosi Media servis.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana. Policija i USKOK jučer su krenuli u akciju protiv osoba koje se sumnjiče da su fiktivnim otkupom zlata prali novac, i to prema neslužbenim informacijama, južnoameričkog narkokartela.

Među osumnjičenima su i Antonio Ivić i njegov otac Pejo kojima su policajci zaplijenili 280 tisuća eura i dva kilograma zlata. Upravo je to i nestalo u nedavnoj spektakularnoj pljački sjedišta MUP-a u Heinzelovoj.

Podsjetimo, prve informacije koje su se pojavile nakon pljačke bile su da je Antonio tvrdio da je riječ o legalno stečenim sredstvima. No, kako se čini, policija u to nije povjerovala. Sinoć je specijalna policija opkolila kuću u kojoj žive osumničeni u zagrebačkom naselju Vukomerec.

Ivići nisu pronađeni na njihovoj adresi, ali su se prema neslužbenim i nepotvrđenim informacijama javili da će se vratiti iz inozemstva. Resorni ministar Vlaho Orepić…”Policija radi svoj posao”, rekao je Orepić.

Peji Iviću je prema saznanju Jutranjeg lista, a temeljeno na izvještajima Porezne uprave, u zadnjih nekoliko godina na račun sjelo gotovo 50 milijuna kuna za kupnju zlata, iako mu je mjesečna plaća tek 2.500 kuna.

Uhićeni su jutros dovedeni iz policijskog pritvora na Oranicama u sjedište USKOK-a na ispitivanje. 13 je ispitanih, dok su otac i sin Ivić još nedostupni. Uz osumnjičeni sjedište USKOK-a pohodili su i njihovi odvjetnici, a jedan od njih je i Mate Matić.

“Aktivno se branio. To je u ovom trenutku poricanje počinjenja kaznenog djela. Bilo bi apsurdno govoriti bilo što više do onog trenutka kada izvršimo uvid u dokumentaciju da vidimo tko nam to i što stavlja na teret, i temeljem kojih dokaza. Sve drugo bilo bi preuranjeno.”

Upitan što im se stavlja na teret Matić odgovara: strahovito puno aktivnosti. Jesu li one povezane i s krađom u srcu krim policije?

Nemamo mi s tim stvarno veze. Toliko nas politika ipak u ovom dijelu ne zanima. Što se dogodilo, to ćemo vjerojatno doznati, ali ne na ovaj način.”

USKOK sumnja da je ova skupina oprala više od 630 milijuna kuna. Nakon ispitivanja USKOK je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika, pa je uslijedilo ročište na zagrebačkom Županijskom sudu. U akciji raskrinkavanja kriminalne mreže sudjelovale su policije iz nekoliko zemalja.

Na kraju dana doznaje se da svi osumnjičenici idu u istražni zatvor. Neki su nudili jamčevinu, ali ona nikome nikome nije prihvaćena.

Komentiraj