SVETKOVINA KNJIGE: Otvoren je 45. Interliber, Međunarodni sajam knjiga u Zagrebu

U Zagrebu je otvoren Interliber, 45. po redu Međunarodni sajam knjiga koji se održava u svome tradicionalnom terminu u studenom. Ove godine traje od 7. do 12. 11. na Zagrebačkom velesajmu na kojem će se održati bogat program i predstaviti nova izdanja knjiga s najrazličitijih područja.

Izvor: Media servis

Svečanom otvorenju prisustvovala je direktorica Zagrebačkog velesajma, Renata Suša. “Interliber – 6 dana u kojima su pisci glavne zvijezde, a knjige u fokusu. Sajam za sve generacije slavi 45 godina u kojima svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi. Mjesto je za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja, a okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare.”

Naglasila je i koji je cilj održavanja sajma, najveće književne manifestacije u Hrvatskoj. “Povezati sve dionike nakladničke branše, čitatelje, institucije, nakladnike, kulturni i gospodarski sektor, medije, sa željom daljnjeg razvoja i kvalitativnog rasta središnjega književnog događanja u zemlji. Značaj Interlibera je osim svoje primarne uloge potrage za knjigom, kvalitetan sadržaj i dodana vrijednost za svakog posjetitelja.”

A naglasila je i što očekuje sve generacije posjetitelja i to u paviljonima 5, 6, 7 i 7a. “Više od 300 izlagača iz 13 zemalja na više od 13 tisuća kvadrata izložbene površine pripremilo je premijerna izdanja različitih žanrova. Imat ćete priliku poslušati više od 200 sati stručnog programa koji će se odvijati na dvije pozornice, dok će se odličan glazbeni program održavati na otvorenom prostoru ispred paviljona 5.”

Najavila je pritom i posebnog gosta ovogodišnjeg Interlibera, svjetski poznatog pisca i autora knjige koja je adaptirana u popularni film koji je osvojio 8 Oscara.

“Svaki čovjek u sebi ima jednu knjigu, a pisci ih imaju više. Ove godine izdvojili bismo gostovanje svjetski poznatog i priznatog pisca, gospodina Vikasa Swarupa, autora knjige “Milijunaš s ulice”.”

A ovaj svjetski poznati gost Interlibera će već danas, od 18:00 do 20:00 sati na Zagrebačkom velesajmu održati predavanje i susret s čitateljima, nakon čega će uslijediti i potpisivanje njegovog prvijenca, “Q and A”, odnosno “Milijunaš s ulice”.

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, rekla je da je otvaranje najvećeg sajma knjige u Hrvatskoj prilika za razgovor, ali i podsjećanje na brojne probleme u nakladništvu. Najavila je u što sve slijede ulaganja na hrvatskoj književnoj sceni u budućnosti. “U temeljnu kulturnu infrastrukturu, obnovu knjižnica, centara za kulturu mimo Zagreba i u drugim dijelovima Hrvatske, nastavak procesa ulaganja u mjeru bibliobusa, iz čega će velik dio ići i prema čitanju.”

Otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, koji je naglasio važnost Interlibera i van granica Hrvatske. “Svi znamo da je Interliber ne samo tradicionalno jesensko okupljanje nakladnika i ljubitelja knjige, nego i najveći i najugledniji sajam knjižne produkcije, ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji.”

A najavio je gradonačelnik i koje će promjene u hrvatskoj kulturi donijeti sljedeća godina. “Grad Zagreb se može pohvaliti s mnogim i znatnim ulaganjima u kulturu i sektor knjige, uz različite direktne potpore nakladnicima koje omogućuju objavljivanje većeg broja knjiga i časopisa, i mogu najaviti da ćemo u proračunu za sljedeću godinu znatno povećati sredstva upravo za ove kulturne programe koji su vezani uz knjigu.”

Istaknuo je pritom i da je za izdavanje knjiga važan trud i znanje cijele književne zajednice i nakladnika. “To su svi i autori, i ilustratori, i dizajneri, prevoditelji, urednici, lektori, tiskare i knjižare, sva zanimanja koja sudjeluju u književnom lancu, na kraju kojeg stoji zadovoljni čitatelj.”

A nakladnici su i ove godine za ovogodišnju veliku književnu manifestaciju pripremili velik broj zanimljivih naslova, onih novijih, ali i starijih. Upitali smo ih i što očekuju od Interlibera.

“Što još očekujete od Interlibera što se tiče posjećenosti i kakav je prvi dan dosad?””Prvi dan je jako dobar, ima jako puno posjetitelja, posebno školaraca. Naravno ima i posjetitelja drugih uzrasta. Mislimo da će Interliber biti dobar.”

“Za prvi dan je izuzetno puno ljudi, malo nas je iznenadilo.”

“Prvi dan ujutro u 10 sati smo ostali malo ugodno šokirani i iznenađeni. Ako ćemo suditi prema ovome 45. Interliber će oboriti rekord posjećenosti.”

A uz brojna događanja, gostovanja, radionice i zanimljive naslove, ovogodišnji Interliber mjesto je na kojem će svi uzrasti i ljubitelj književnosti sigurno pronaći nešto za sebe.