SVETKOVINA JE VELIKE GOSPE: Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo

Svetkovina je Velike Gospe kojom katolici slave Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. U Hrvatskoj je državni blagdan kada brojni vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta u kojima se danas održavaju misna slavlja – od Marije Bistrice do Aljmaša i Sinja.

Izvor: Media servis

U Hrvatskoj su najpoznatija marijanska svetišta u Mariji Bistrici, u Sinju, u Arbanasima kod Zadra, u Ninu, u zagrebačkim Remetama, u Aljmašu i na na Trsatu. Ovo posljednje, Svetište Majke Božje Trsatske, najstarije je marijansko svetište. U razgovoru s gvardijanom Franjevačkog samostana Majke Božje Trsatske i čuvarom Trsatskoga svetišta fra Krunoslavom Kocijanom otkrili smo posebnost ovog svetišta. Povijest počinje 1291. godine kada se prema predaji pojavila nazaretska kuća, ostaci doma u kojem je živjela Sveta Obitelj. Bio je to neobičan događaj, ističe gvardijan za Media servis.

“Smatramo da je to jedno od svetišta koje u kontinuitetu spominje štovanje Majke Božje u kojem su dolazili hodočasnici sa svih strana i tako se to održalo. Franjevci su ovdje 470. godina, od 570. do 1453., kada su ih Frankopani pozvali iz Bosne da budu čuvari Svetišta.”

Mnoga marijanska svetišta u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini ispunjena su mnoštvom vjernika, a jedno od njih je i drevno svetište Majke Božje Remetske. Župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama otac Antonio Mario Čirko istaknuo nam je važnost ovog svetišta.

“…koje već odavno naziva duhovna oaza Grada Zagreba. Također, danas je značenje Remeta poprimilo jedno šire značenje. Ako se vratimo u povijest, vidjet ćemo jednu dugu tradiciju pa i na samim ulaznim vratima Svetišta stoji uklesano u kamenu: “Zdanje ovo podigla je marijanska pobožnost.”

Danas posebno slave Sinjani, koji uz svetkovinu Velike Gospe, obilježavaju i Dan Grada. Svetište Gospe Sinjske nastalo je kao zahvala na zagovoru Majke Božje u velikoj pobjedi Sinjana nad višestruko brojnijim osmanlijskim osvajačem. Njoj u čast trči se i Sinjska alka, koja se ove godine trčala po 308. put. Koliko su sama svetkovina i alka važni Sinjanima upitali smo sinjskog gradonačelnika Miru Bulja.

“Pa Dan alke i Velike Gospe su najveći dani za nas Sinjane. Petnaestog je Velika Gospa, s tim da svakodevno imamo hodočasnike i Grad Sinj je pun života. Alka je naša tradicija, trči se u čast pobjede naših pradjedova tada pred Turcima, u zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske. Znači, ona nije samo viteška igra.”

Marijanska svetišta i svake godine okupljaju veliki broj vjernika. Upitali smo vjernike koliko im znači ova svetkovina i gdje najčešće hodočaste?

“Koliko je važna Gospa u mome životu? To je dobro pitanje, a može se odgovoriti: ‘Neizmjerno‘. Njena žrtva i vjera su pravo svjedočanstvo naše vjere. Hodočastim skoro svake godine u Svetište Gospe Sinjske i u Vepric u Svetište Gospe Lurdske.”

“Našu nebesku Majku neizmjerno volim i mnogo mi znači jer je utjeha, snaga i nada u svakom trenutku. Već od malih nogu hodočastim svake godine pa tako i ove, ako Bog da, pješke Gospi Sinjskoj.”

Iako svetkovini Velike Gospe prethodi duga tradicija, njegov sadržaj kao dogmu, odnosno nauk vjere proglasio je papa Pio XII. tek 1. studenog 1950. godine.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!