SVEĆENIK KAZNENO PRIJAVLJEN: Luka Prcela poticao nasilje i mržnju – traži se i odgovornost HRT-a

luka prcela

DORH-u je danas predana kaznena prijava dvadesetak građana protiv svećenika Luke Prcele koji je preko Hrvatske televizije na nedjeljnoj misi glorificirao Antu Pavelića i zločinačku tvorevinu NDH.

U kaznenoj prijavi, piše Index, navedene su izjave Prcele uz dodatak da postoji osnovana sumnja da je svećenik počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325., stavak 4. Kaznenog zakona Republike Hrvatske koji kaže: „Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zloĉina, usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etniĉke pripadnosti, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili pripadnika te skupine.“

Predlaže se da državno odvjetništvo presluša snimku prijenosa mise na prvom programu HTV-a, te poduzme sve zakonom predviđene radnje i protiv osumnjičenika pokrene kazneni postupak.

“Također, s obzirom na ranije izjave osumnjičenoga po kojima je poznat kao štovatelj NDH (Ante Pavelić je bio dobar Hrvat. Zahvaljujući njemu, danas imamo državu.” (1997.) “Hrvati su dugo živjeli u neznanju i dugo morali čekati na priznanje Hrvatske. Srećom je bilo ljudi, kao što su Poglavnik Ante Pavelić i predsjednik Franjo Tuđman, koji su se i dalje borili.” (1997.) “Pitam se je li slučajno da je Poglavnik Ante Pavelić preminuo 28. prosinca, na Blagdan nevine dječice?” (1999.) “Ante Pavelić jest pobjegao i to mu mnogi nisu oprostili, ali kako smo vidjeli iz današnjeg Evanđelja i Isus je pobjegao u Egipat. Tako je učinio i naš Poglavnik, jer bi mu inače glava završila na panju.” (2001.), predlažem da državno odvjetništvo utvrdi okolnosti pod kojima je misa Luke Prcele emitirana na javnoj televiziji, odnosno je li i odgovorna osoba na HTV-u počinila kazneno djelo iz istog članka”, stoji u prijavi.