SVEČANO U KRIŽEVCIMA: Na predavanju predstavljena percepcija sv. Marka Križevčanina u javnosti

Percepcija sv. Marka Križevčanina u (hrvatskoj) javnosti – predavanje je koje su u sklopu dvotjedne proslave svetkovine sv. Marka Križevčanina u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane na blagdan Male Gospe u petak 8. rujna 2023. održali profesori Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, generalni tajnik HBK komunikolog doc. dr. sc. Krunoslav Novak i asistentica i doktorandica povjesničarka Veronika Novoselac.

Da bi došli do rezultata njih su dvoje u lipnju 2021. proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 236 osoba, uglavnom u dobi od 20 do 60 godina, nešto više žena, nešto manje muškaraca, uglavnom srednjoškolske i fakultetske naobrazbe. Rezultati su pokazali da većina ispitanih poznaje tek elementarne svečeve životopisne podatke, a da detalje o životu sv. Marka od njegova konkretnog djelovanja u Slovačkoj ili okolnostima njegova mučeništva, slabo znaju. „Svi su ispitanici znali da je rođen u Križevcima i da je bio svećenik, ali da je bio doktor filozofije i fizike, slabo se zna.

Dvoji se i oko datuma njegove svetkovine 7. ili 17. rujna. Slabije je znanje i o tome da je živio u vrijeme Tridesetogodišnjeg rata, gdje su mu relikvije i tko ga je proglasio svetim. Praktični vjernici i oni koji se informiraju putem medija bolje su upoznati sa životom sv. Marka“ – izdvojila je Veronika Novoselac. Doc. dr. Novak istaknuo je da je većina ispitanih znala da je sv. Marko zaštitnik Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, ali da se vrlo slabo zna da je sv. Marko i zaštitnik Hrvata u europskim integracijama, zaštitnik katoličkih medija i da ga je bl. Alojzije Stepinac, blagoslivljajući kamen temeljac za njemu posvećenu crkvu na Selskoj cesti u Zagrebu, postavio za uzor mladima. „Tražilica će google izbaciti 27 600 pojmova o sv. Marku Križevčaninu, neke druge tražilice još i više, a to svjedoči o tome da postoji zanimanje za našega sveca.

Pitanje je kakve su te informacije i kako one dopiru do publike“, rekao je dr. Novak naglasivši da su ispitanici izrazili nezadovoljstvo svojim znanjem o trećem hrvatskom svecu i da su iskazali spremnost doznati više. U tom su smislu predlagali organizaciju hodočašća u Križevce tijekom cijele godine, izgradnju svetišta sv. Marka u Križevcima, osmišljavanje predavanja, kulturnih, pastoralnih i sportskih programa koji bi nosili ime po sv. Marku, davanje imena ulica po njemu. „Kako neki od tih prijedloga funkcioniraju u praksi, nameće se zaključak da nedostaje kvalitetan protok informacija ili da je interes za aktivnosti oko poznavanja i popularizacije štovanja sv. Marka ipak slabiji. Markovo mučeništvo, hrabrost i vjera svakako nadahnjuju pa se isplati uložiti napor u njegovu popularizaciju“, zaključio je doc. dr. Novak.

U ime domaćina predavačima je na kraju, nazvavši sv. Marka najpoznatijim Križevčaninom na svijetu, zahvalila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. sc. Tanja Baran naglasivši da je predstavljeno istraživanje, zajedno s još dvadesetak znanstvenih članaka o sv. Marku, već objavljeno prošle godine u nakladi Glasa Koncila u znanstvenoj monografiji „Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo“. Podsjetila je da Udruga „Kranjčić“ već više od 10 godina na blagdan Male Gospe organizacijom predavanja o sv. Marku daje svoj obol proslavi svečeve svetkovine.

Predavanju je prethodilo misno slavlje koje je, uz suslavlje župnika domaćina preč. Stjepana Sovičeka, predvodio preč. Novak. Uvodno je govorio o snažnim vezama između sv. Marka Križevčanina i Blažene Djevice Marije. „Sv. Marko potječe iz obitelji koja je snažno štovala Majku Božju. Izmoljen je po zagovoru Blaženoj Djevici Mariji. Svoju je obrazovnu i svećeničku formaciju, kao i svoj svećenički put živio u Marijinim blizinama. Marko je i svoju vjernost Krstu i Crkvi posvjedočio životom u predvečerje Male Gospe 1619. godine“ – istaknuo je propovjednik. Okupljenim vjernicima odobito je detaljno uputio tri poticaja koja se vežu uz život Blažene Djevice Marije i blagdan Male Gospe. Naglasio je važnost poštovanja dostojanstva svake osobe, važnost slobodnog opredjeljenja za Boga i važnost života bez straha jer znamo da se Bog brine za nas.

Misno je slavlje glazbeno animirao Zbor mladih križevačkih župa „Crisinus“.

Program su u zajedništvu organizirali Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačke župe.