SVEČANO NA PANTOVČAKU: Milanović odlikovao sudionike Hrvatskog proljeća

Na Pantovčaku ponovno svečano. Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom sudionike Hrvatskog proljeća za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države.

Milanović poručuje da su mnogi odlikovani s velikim zakašnjenjem te da su brojni zaboravljeni… “Kaže se obično da u velikim poduhvatima, velikim procesima povijesne važnosti sudjeluje malo dobrih, malo pravih ljudi. U ovom slučaju sudjelovalo je puno više ljudi. Odabrao sam vas koji ste se u tim trenucima, manje ili više svjesni, punog srca borili za nešto što je ispravno, lijepo, plemenito – za sebe, ali ne protiv drugoga. Ne s mržnjom nego sa zanosom i poletom.”

Posmrtno su odlikovani Jozo Ivičević Bakulić, Ljudevit Jonke, Ante Paradžik, Hrvoje Šošić, Marko Veselica, Vladimir Veselica, a svoju počast za vrijeme života dobili su Dražen Budiša, Goran Dodig te Ivan Zvonimir

Čičak koji se obratio prisutnima. O Hrvatskom proljeću je rekao:

“Vrijeme koje se riječima ne može opisati. To nije bio samo politički pokret, to je bilo vrijeme zanosa jednog naroda koji se probudio ispod svih tih hipoteka koje su se nabacivale na leđa hrvatskog naroda kao genocidnog, kada je svaki izričaj hrvatstva bio strogo sankcioniran.”

Poslao je i indirektnu poruku Milanoviću:

“Nikada više zla u hrvatsku politiku, nikada. To bi nam trebalo biti geslo. Što više tolerancije, što više demokracije, što više različitih buketa ruža – raznobojnih. Neka bude radost, ili što bi rekao kao geslo onoga što je 1965. godine počeo pokojni Vlatko Pavletić – neka bude živost. Želim da ponovno u Hrvatskoj bude živost koju, između ostalog, artikulirate Vi svojim neobičnim izjavama. To je živost i moramo naviknuti da netko misli birokratski, netko partitokratski, netko feudalno, no misli sobodno. Živjela sloboda!”