SVE ZBOG IZBJEGLICA?: Policija na granici kod Batine postavlja ogradu

batina, granični prijelaz

Granični prijelaz Batina bio je noćas zatvoren na nekoliko sati. Razlog je postavljanje ograde na prijelazu, pretpostavlja se zbog mogućeg priljeva migranata s druge strane.

Na web stranicama HAK-a jučer je osvanula informacija da je “granični prijelaz Batina zatvoren do daljnjega za sva vozila zbog radova na mostu”, prenosi Media servis.

Dodatnog objašnjenja o razlozima zatvaranja nije bilo. Prijelaz je zatvoren nešto iza 19 sati, a ponovno otvoren oko 2 sata u noći. Jutros samo neslužbene potvrde iz PU osječko – baranjske da je razlog zatvaranja bilo postavljanje ograde, no o nagađanja da su povod izbjeglice koje stižu s druge strane granice nitko ne želi komentirati.

Iako je zbog Brexita pitanje migracije ostalo zasjenjeno na sastancima čelnika EU zemalja proteklih danau Bruxsellesu, lideri su se ipak i na to osvrnuli, uz ocjenu da je preko Turske praktično zaustavljen protok migranata. Nizozemski premijer, Mark Rutte.

“Zahvaljujući zajedničkom europskom pristupu priljev migranata naglo je zaustavljen. U vrlo kratkom vremenu uspjeli smo doći do dogovora oko kontrole nad europskim granicama i pojačati kontrole nad našim vanjskim granicama”, rekao je Rutte.

Ono što Bruxselles i dalje brine su krijumčari koji i dalje “operiraju” preko balkanske rute, te je zaključeno da se zemljama zapadnog Balkana mora pružiti veća podrška u sprečavanju istog. U međuvremenu je u akciji Europola na tzv. zapadnoj balkanskoj ruti u posljednjih 48 sati uhićeno 39 osoba koje su pokušale prokrijumčariti 600-tinjak migranata. U akciji su sudjelovali i hrvatski policajci. Podsjetimo i kako bi u ovih dana u Hrvatsku, na osnovu kvota koje je odredila EU, trebalo stići prvih 50-ak izbjeglica, a do kraja iduće godine njih ukupno 1.600.

U podne se oglasio MUP, koji u poslanom priopćenju navodi da su “u cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina preventivno bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu”.

Navode i da trenutno nema ugroza sigurnosti. Komentar je dao i bivši ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić. Nije htio komentirati konkretan slučaj bez upoznavanja sa činjenicama, ali je poručio…”Ja mogu načelno reći da Republika Hrvatska mora imati promptni spreman odgovor na takve situacije, a to znači kako će se postaviti prema eventualnim rizicima koji se mogu dogoditi”, rekao je Ostojić.

Komentiraj