SVE TAJNE “BUBE” IZ AUTA: Josipa Rimac praćena i prisluškivana

Istraživanje protiv Josipe Rimac, sada već bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave, moralo je biti prekinuto jer je ona otkrila prislušni uređaj u svom automobilu.

Kako piše Jutarnji list, zbog indicija u koruptivne radnje i iskorištavanje položaja za nezakonita pogodovanja policija i USKOK počeli su istraživanje protiv Rimac provoditi prije više mjeseci, prema svemu sudeći krajem 2019. Uz odgovarajuće naloge suca istrage Županijskog suda, provodile su se i tzv. posebne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja. Pored već uobičajenog prisluškivanja telefonskih razgovora, Rimac je bila i pod fizičkim nadzorom policijskih ekipa, a i njezin automobil bio ozvučen.

Službene osobe kojima je prijavila pronalazak prislušne “bube” vjerojatno nisu ni znale da se radi o prislušnim uređajima koje su joj uz potrebne sudske naloge ubacili njihovi kolege. Budući su mjere kompromitirane odmah se moralo krenuti u akciju, pa su u petak ujutro počela uhićenja osumnjičenih u Zagrebu i na području Dalmacije.

Da je priča koja je dovela do uhićenja Josipe Rimac te uhićenja još 12 osoba, među kojima su i bliski suradnici dvoje aktualnih HDZ-ovih ministara, klasična hrvatska priča u kojoj se isprepliću ekonomija, politika, stranačka podobnost, nepotizam i korupcija, piše Večernji list. Rimac je prvoosumnjičena da je svoj politički utjecaj i poziciju koristila kako bi one na stranačkoj hijerarhijskoj ljestvici ispod sebe navela da naprave nešto čime bi se pogodovalo trećim osobama. Za takvu ‘pomoć’ od poduzetnika kojima je ‘pomagala’ tražila je novac pa čak i da se na njezino ime prepiše građevinsko zemljište.

Osumnjičena je, među ostalim, za pogodovanje poduzetnicima Milenku Bašiću, Draganu Stipiću, Anti Sladiću i Josipu Ravliću u poslovima s vjetroelektranama i poljoprivrednim poticajima, piše u nedjelju Večernji list. Zahvaljujući “bubi” u autu i snimljenim razgovorima pribavljeno je najviše inkriminirajućeg dokaznog materijala. Josipa Rimac navodno je imala stručne osobe koje su joj i ranije obavljale “antiprislušni” pregled vozila i prostorija u kojima boravi. Tako su ovoga puta pronašli “bubu”, čiji je pronalazak Rimac prijavila.