SVE SMO BLIŽE POBJEDI: Kaže Zelenski – ne pristaje na primirje uz predaju teritorija

Gotovo tri mjeseca su prošla od početka rata u Ukrajini. Nakon proglašenja ruske pobjede u Mariupolju, teške borbe vode se u regiji Donbas. Unatoč situaciji u kojoj se Ukrajina našla, predsjednik Zelenski ističe kako su sve bliže danu pobjede.

Izvor: Media servis

Ukrajinski vojnici i dalje vode teške borbe u regiji Donjeck, a ruske trupe svim silama pokušavaju doći do Luhanska, za kojeg je ruski ministar obrane izjavio kako će uskoro biti 100% u njihovim rukama. Tijekom jučerašnjeg dana granatirani su brojni ukrajinski gradovi, materijalna šteta je velika, a ponovno ima i civilnih žrtava. Volodimir Zelenski ipak s nadom gleda prema pobjedi Ukrajine.

“Oružane snage Ukrajine odvraćaju ovu ofenzivu. Svakim danom naši branitelji sve više ometaju planove Rusije, a to je konkretan doprinos približavanju glavnog dana. Željeni dan kojem se svi veselimo i za koji se borimo je – Dan pobjede. Nikakvi ruski udari; ni projektilima u regiji Rivne, niti topništvom u regijama Harkiv ili Sumi, niti svim mogućim oružjem u Donbasu, Rusiji neće dati nikakav rezultat.”

Ukrajinska vlada kaže da neće pristati na primirje koje bi uključivalo predaju teritorija. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Podoljak dodaje da bi to rezultiralo još većom i krvavijom ruskom ofenzivom. Iz Rusije dolazi vijest kako će proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina – Viktora Medvedčuka.

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska dala je jedan od rijetkih intervjua u kojemu je rekla kako je rat fizički razdvojio i njihovu obitelj, ali nitko je neće odvojiti od muža, čak niti rat. Prisjetila se i kako je sve počelo.

“Sjećam se da su me probudili čudni zvukovi izvana, kao i druge ljude. Bila je noć, vidjela sam da Volodimir nije pokraj mene. Otišla sam u susjednu sobu i vidjela da je već u odijelu, bez kravate. Pitala sam ga “Što se događa? On je rekao “Počelo je.” Ne mogu opisati emocije koje sam osjetila – anksioznost, ukočenost. On mi je to rekao i otišao. Nakon toga, nismo vidjeli jedno drugo dugo vremena.”

Dodajmo da je u glavni grad stigao poljski predsjednik Andrej Duda koji snažno zagovara da Europska unija čim prije zajamči Ukrajini status kandidatkinje za članstvo. Podsjetimo, Rusija je jučer zabranila ulazak u zemlju za 963 Amerikanca, uključujući predsjednika Joea Bidena.