SVE SE VIŠE TROŠI ZA VOJSKU: Amerikanci najrastrošniji – očekuje se proračun težak 524 milijardi dolara

Američki sekretar za obranu Ashtor Carter
Američki sekretar za obranu Ashton Carter

Proračun Pentagona, prema nekim izvorima, za obračunsku 2017. godinu – od listopada 2016. do rujna 2017. – povećat će se na 524 milijarde dolara. To je više za čak 59 milijardi u usporedbi s prošlom godinom. Posebno će se, prema najavama, povećati tzv. „fond za operacije u inozemstvu“ i za borbu protiv Islamska države.

Vojni proračun SAD-a je najveći u svijetu i prelazi čak i ukupne proračune drugih osam velikih oružanih sila u svijetu. Dok još nema točnih podataka i brojki, iznose se razne procjene, a jedna od njih kaže kako će se vojni proračun SAD-a povećati i za 35 posto. Navodno će samo za borbu protiv Islamske države biti izdvojeno novih sedam milijardi.

Američki sekretar za obranu Ashton Carter za koji će dan objaviti točan proračun, a kako se doznaje, najavit će i veće prisustvo u istočnoj Europi, posebno Estoniji i Rumunjskoj, zbog eventualne ruske prijetnje. Otkrit će navodno i američke nove letjelice koje su do sada bile pod strogim embargom.

Očekuje se da će Ashton Carter sve objaviti u svom govoru u Washingtonu u sljedeći utorak, kaad se očekuje i što će biti sa sudbinom zrakoplova A-10, koji su trebali biti povučeni, ali su sada dobrodošli u borbi sa đihadistima. (p. m.)

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!