SVE SE TEŽE ŽIVI: U Hvatskoj skuplje režije, prijevoz, gorivo, zdravstvene usluge

Stopa inflacije proteklog je mjeseca bila 2,1 posto, dok su u odnosu na travanj ove godine građani Hrvatske u prosjeku na iste potrebe trošili 0,1 posto više. Od početka godine do kraja svibnja, u odnosu na isto razdoblje 2020., potrošačke cijene rasle su 1,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

I dalje najveći generator rasta cijena ostaju cijene prijevoza koje su porasle na godišnjoj razini za 11,4 posto, a njih “podiže” rast cijena goriva i maziva koja su skuplja za 26,2 posto, piše Novi list.

U svom priopćenju DZS navodi i to da je osim prijevoza, najveći porast cijena dobara ostvaren u skupini alkoholna pića i duhan, i to za 5,9 posto. Rasle su i cijene koje se vode pod skupinom restorani i hoteli i to za 2,3 posto.

Hrvatskim građanima je u odnosu na prošlu godinu u svibnju za 1,9 posto bila skuplja i rekreacija i kultura, a poskupjeli su im i to za 1,6 posto stanovanje, voda, električna energija i plin, što znači da sada izdvajaju i više novca za režijske troškove. Više su i cijene, i to za 1,2 posto, usluga i roba u zdravstvu te za 1,1 posto komunikacija.