SVE JE VIŠE ZMIJA U SLAVONIJI: Izvlačili ih iz trosjeda, stropa, automobila

Inženjer agronomije Vlado Lađarević, koji je s najpoznatijim hrvatskim zmijolovcem Darkom Karamazanom krajem 2019. osnovao Udrugu za zaštitu životinja “Zmijolovac”, kaže da je ove godine u odnosu na lani povećan broj zmija.

Upozorava na veliku koncentraciju i brojnost miševa, zbog čega ima i više zmija, a na godinu ih očekuje i još više, piše Glas Slavonije.

U selima je, kaže, puno starih i zapuštenih kuća, zmije dolaze kako bi se hranile miševima i zavlače se u kuće u vrijeme polaganja jaja, a kada si naprave stanište, teško ih je pronaći.

Do sada su imali dvadesetak intervencija. U Slavoniji ove godine nisu uhvatili otrovnicu, ali su u Lici uhvatili pet poskoka. Uglavnom dolaze na skladišta s prehrambenim namirnicama. Ovog su proljeća, napominje, u okolici Broda bila tri ugriza riđovki za koje on osobno zna.

Na području Općine Draž u Baranji intervenirali su na poziv Županijskog centra 112 Osijek. Uplašeni i šokirani vlasnici kuće čuli su kako im zmija gmiže iznad glave, u stropu dnevnog boravka obloženom plastičnom lamperijom. Iz Općine su zmijolovcima poslali odobrenje za intervenciju. Morali su ukloniti lamperiju i pronašli su dvije velike zmije bjelice dužine oko 170 i 150 centimetara.

U samo tjedan dana dvaput su intervenirali u Slobodnici kod Slavonskog Broda. Jednu su zmiju pronašli tek kada su rasporili zaštitno platno s donje strane trosjeda u koji se uvukla, a u drugom slučaju oko metar i pol duga zmija pronađena je u šupi, u izolacijskoj spužvi. Lađarević i Karamazan nedavno su bili i u Karlovcu. Namučili su se s nalaženjem zmija koje su se uvukle u automobil.

Kada građani nazovu 112 i zatraže pomoć, oni ih odmah spajaju s Udrugom “Zmijolovac”, koja posjeduje rješenje Ministarstva i koja potom kontaktira Grad ili Općinu. Zmijolovci ne zalaze u prirodno stanište zmija, nego ih premještaju iz kuće, automobila, pomoćnih prostorija, okućnice…

Sukladno Zakonu o zaštiti životinja, a prema pravilniku za posebno zaštićene životinjske vrste, troškove hvatanja i zbrinjavanja zmija snose lokalne jedinice na čijem se području intervenira.