SVE JE VIŠE LAŽNOG NOVCA: Oprez – godišnje ih je u optjecaju čak 420.000

Sve je više lažnih novčanica, a prošle godine gotovo je udvostručen, i to kuna i eura. Najčešće se krivotvore one od 200 kuna i 50 eura. Porastao je i broj krivotvorenih kovanica.

Sve to događa se u trenutku kad dio građana sve intenzivnije mijenja kune u eure. Stručnjaci upozoravaju da će zbog uvođenja eura rasti i količina krivotvorenog novca na našem tržištu.

Građani su počeli intenzivnije mijenjati kune u eure zbog skorog uvođenja eura kao sredstva plaćanja u zemlji. Policija poziva na oprez jer kažnjivo je i primanje krivotvorenog novca u dobroj vjeri.

Najvažnija je zaštita sam papir, koji je izrađen od pamuka. Zaštitna obilježja kune i eura slična su i imaju više razina. Originalna novčanica mora šuškati i ima oznake koje možemo vidjeti bez povećala, infracrvenog svjetla i UV svjetiljke. Među njima su vodeni znak i zaštitna nit.

– Ona je ugrađena u papir i kad se gleda prema izvoru svjetlosti vidi se cijela. Ako se gleda površinski, isprekidana je. Novčanicu treba i preokrenuti jer i kune i euri imaju ili hologramske trake ili hologramske krpice s prelijevajućim bojama koje se mogu vidjeti kad se novčanica okreće, objašnjava za HRT Željko Brkić iz MUP-a.

– Trebamo ih opipati. Vidjeti nalikuju li na klasični papir, i to nam je jedna vrsta upozorenja. Trebamo ih gledati prema izvoru svjetla i zatim iz titrati, da vidimo druge elemente, potvrđuje Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Trećina krivotvorenog novca je kazališni novacNajčešće se krivotvore novčanice od 200 kuna te od 50 eura. Lani je otkriveno više lažnih novčanica u optjecaju nego godinu prije. Krivotvoreni novac uglavnom se podmeće u kafićima i diskoklubovima, rjeđe u mjenjačnicama, pošti, Fini. Posljednjih godina na europskom tržištu prisutan je kazališni ili rekvizitni novac, koji čini 30 posto krivotvorenog novca.

Pri promjeni valute u nekoj zemlji, krivotvoreni je novac učestaliji na tržištu. Zabrinjava nagli rast lažnih kovanica. Lani ih je bilo više od osam tisuća, a godinu prije samo 800 .Prosječno se na mjesec u Europi otkrije 35 tisuća krivotvorenih novčanica. Na godinu ih je u optjecaju 420 tisuća, a najčešće su izrađene u zemljama jugoistočne Europe. Kazna za prekršitelje je do 10 godina zatvora.