SVE IZ NAŠEG DŽEPA: Strankama i nezavisnim zastupnicima za tri mjeseca rada 15,5 milijuna

Odlučeno je koliko će novca dobiti političke stranke i nezavisni zastupnici za rad od 1. listopada do 31. prosinca ove godine, kojom im je iz državnog proračuna osigurano 15,5 milijuna kuna.

U državnom proračunu je osigurano ukupno 62,05 milijuna kuna, a novac za prvih devet mjeseci već je isplaćen.

Za zadnja tri mjeseca 2021. godine, najviše novca, 6,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u za 45 zastupnika i 17 zastupnica. SDP je uprihodio 3,5 milijuna kuna za 19 zastupnika i 15 zastupnica.

Domovinski pokret s osam zastupnika i tri zastupnice dobiti će 1,1 milijun kuna, a Most sa sedam zastupnika i jednom zastupnicom 807 tisuća kuna.

Političkoj platformi Možemo! iz proračuna će ‘sjesti’ 518 tisuća kuna, za tri zastupnika i dvije zastupnice.

SDSS će za dvije zastupnice i jednog zastupnika dobiti 318 tisuća kuna, a IDS s dva zastupnika i jednom zastupnicom 308 tisuća kuna. HSLS, HSS i Hrvatska konzervativna stranka za dva zastupnika dobit će po 199 tisuća kuna.

Stranke Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Centar, Pametno i Reformisti koje imaju po jednu zastupnicu dobiti će iz proračuna po 109  tisuća kuna. Isto toliko pripast će i nezavisnoj zastupnici Ermini Lekaj-Prljaskaj.

Strankama koje imaju po jednog zastupnika isplatit će se po 99 tisuća kuna. To su Hrvatski suverenisti, Hrast, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB. Toliko će dobiti i nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi.

Zastupnice, naime, kao predstavnice podzastupljenog spola imaju pravo na deset posto veću naknadu od zastupnika. Do promjene u  zastupljenosti spolova došlo je u HDZ-u gdje se Andro Krstulović Opara vratio u zastupničke redove iz kojih je otišla njegova zamjenica Danica Baričević.