SVE IGRE PUTINA: Kaže da bi pregovarao, pustio bi i prijevoz žitarica, ali…

Već je 94. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruska ofenziva premjestila se na istok zemlje gdje nadzire oko 90 posto Luhanska i napreduje u Donjecku. Ukrajina je dobila novu pomoć u naoružanju od Zapada dok se Rusija hvali kako je testirala hipersoničnu raketu Cirkon.

Izvor: Media servis

Teške borbe i dalje se vode za dva ključna grada u Donbasu, Sjeverodonjecku i susjednom Lisičansku. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da će se boriti sa svime što imaju u mogućnosti. Obećao je da će Donbas ponovno biti ukrajinski.

“Koncentriran je maksimim vojnih snaga u Donbasu. Štitimo našu zemlju na način na koji nam dopuštaju trenutni obrambeni resursi. Radimo sve na tome da ih povećamo. Ako okupatori misle da će Liman i Severodonjeck biti njihovi, varaju se. Donbas će biti ukrajinski. Obnovit ćemo svaki grad i svaku zajednicu. Tu nema alternative.”

Ukrajini je pristigla nova tura u pomoći naoružanja. Ukrajinska vojska na svojem Facebook profilu objavila je da su joj isporučeni lanseri moćnih protubrodskih projektila tipa Harpoon s pripadajućim raketama. “Radi se o isporuci iz Nizozemske, Velike Britanije i Danske, a uskoro će se priključiti i druge zemlje. Ovi projektili branit će Ukrajinu od neprijateljskih ruskih brodova u Crnom moru”, stoji u objavi ukrajinske vojske.

S druge strane, Rusija se pak hvali kako je ispalila hipersoničnu raketu. Rusko ministarstvo obrane u priopćenju je objasnilo kako se radi o pokusnom lansiranju hiperzvučne krstareće rakete Cirkon. Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je Cirkon kao dio nove generacije sustava naoružanja bez premca.

Putin je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom te je dvojici čelnika rekao da je isporuka oružja Ukrajini opasna, upozorivši “na rizike daljnje destabilizacije situacije i pogoršanja humanitarne krize”, priopćio je Kremlj.

Rusija tvrdi da je u potpunosti preuzela kontrolu nad gradom Liman u regiji Donjeck te da je taj grad oslobođen od ukrajinskih nacionalista. Guverner ukrajinske regije Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da se u toj regiji koja je gotovo u potpunosti pala pod rusku kontrolu nalazi oko 10.000 ruskih vojnika. Dodao je da Severodonjeck nije odsječen te da se tamo vode ulične borbe.

Austrijski kancelar Karl Nehamer razgovarao je telefonski s Vladimirom Putinom. Rekao je da je ruski predsjednik spreman pregovarati o žitaricama koje stoje u ukrajinskim lukama. Nehamer je dodao da je Putin spreman na razmjenu ratnih zatvorenika te da će Crveni križ dobiti pristup zatvorenicima.

“Ruski predsjednik se obvezao da mora postojati pristup ratnim zarobljenicima uključujući i od strane Međunarodnog crvenog križa. S druge strane, naravno traži i pristup ruskim ratnim zarobljenicima u Ukrajini. Ali mogu potvrditi da je i ukrajinska strana potvrdila slobodan pristup Međunarodnom crvenom križu još prije mjesec i pol dana.”

Britanski premijer Boris Johnson poručio je Zelenskom da međunarodni partneri rade na pronalaženju načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza. U priopćenju Kremlja stoji i da je Putin francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu rekao da je Rusija spremna povećati izvoz gnojiva i poljoprivrednih proizvoda ako joj se ukinu sankcije.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je potpunu autonomiju i neovisnost o Moskvi jer se ne slaže sa stajalištem moskovskoga patrijarha Kirila koji čvrsto podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u invaziji na Ukrajinu. Ukrajinska crkva je rekla da osuđuje rat i pozvala Ukrajinu i Rusiju da nastave pregovarački proces i zaustave krvoproliće.

​Kremlj je objavio da je Putin izjavio kako je Rusija spremna za nastavak pregovora s Ukrajinom. “Posebna pozornost posvećena je statusu pregovora, koji su zamrznuti zbog Kijeva. Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga”, stoji u priopćenju.