SVE ĆE PREUZETI DRŽAVA: Roditelji ne plaćaju alimentaciju za oko 9000 djece

Za oko devet tisuća djece u Hrvatskoj roditelji ne plaćaju alimentaciju. Sada će to preuzeti država. Privremeno uzdržavanje ili tzv. alimentacijski fond već postoji, ali se raspon pomoći samohranim roditeljima širi.

– Bivši suprug već sedam godina ne plaća alimentaciju, dignuta je već optužnica, on ne radi. Uskoro ima sud gdje će dobiti kaznu zatvora. Nedavno je na ostavinskoj raspravi dobio kuću od bake koju je odmah prenio na sestru samo da izbjegne dug. Mogu li ga prijaviti zbog toga?”

– Moj otac kasni s alimentacijom osam godina, od 2015. Brat i ja smo punoljetni, a sestra ima 15 godina. Otac je prijavljen na minimalac, a ostatak plaće dobiva na ruke. Zanima me što mogu poduzeti…

Ovo je samo djelić od stotina elektroničkih poruka koje dobiva Iva Jovović. Neplatiše uzdržavanja su, kaže, kronični recidivisti.

– Otišli su na sud, dobili su uvjetnu kaznu zatvora, izračunali koliko trebaju platiti i nisu se odazvali na to. Neki su išli i drugi put, treći put kaže Iva Jovović, Udruga Let, za HRT.

Državna alimentacija dosad se isplaćivala 3 godine od donošenja odluke, nakon čega dijete, bez obzira na starost – nije dobivalo ništa. Sad bi se trebala isplaćivati sve do djetetove punoljetnosti. Također, naplata alimentacije trebala bi se provesti unutar mjesec dana, a ne kao prije – od 3 do 6 mjeseci.

– Ono što se razmatra dodatno je da majke podnesu privremeni zahtjev, zahtjev za privremeno uzdržavanje, bez podnošenja ovršnog prijedloga financijskoj agenciji, već da to radi ustanova koja priznaje pravo. Znači sama nadležnost više ne bi bila Hrvatskog zavoda za socijalni rad nego Agencije za osiguranje radničkih tražbina, rekla je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

– Ako će to biti neka agencija gdje će se osoba voditi kao Pero Perić, dužan je isplatiti 10 tisuća eura, da će to onda tamo, neki državni službenik pratiti, aha, još mu je ostalo 2 tisuće eura, zvat će ga, kontaktirati, navodi Jovović.

Predviđa se i povećavanje alimentacije koja iznosi, ovisno o dobi djeteta, između 172 i 223 eura. Država je do sad plaćala samo pola tog iznosa.

– Vi kada razgovarate svakodnevno sa roditeljima koji znaju potrebe svoje djece kada počnu popisivati potrebe djeteta i to na vrlo skroman način, dolaze do cifre koje svakako premašuju zakonski minimum. Tako da bi trebalo te minimalne granice stvarno uskladiti s potrebama građana, kaže Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica

Trenutačno 2 i pol tisuće djece prima alimentaciju preko države. A očekuje se da bi je u budućnosti moglo dobivati 9 tisuća. U javno savjetovanje Zakon o privremenom uzdržavanju trebao bi stići do kraja godine, a u primjenu na proljeće.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!