SVAĐA I OKO PRAZNIKA: Oporba tvrdi – HDZ želi slaviti svoju izbornu pobjedu i pad Vukovara

Podijelite članak

U Saboru traje rasprava o prijedlogu zakona o blagdanima i spomendanima. Uoči rasprave pozornost je izazvao sukob u HDZ-u oko Dana antifašističke borbe kao blagdana, a u raspravi su na površinu izašle i druge nesuglasice vlasti i oporbe.

Izvor: Media servis

Iz oporbe HDZ-u spočitavaju da je povratak 30. svibnja ustvari proslava pobjede HDZ-a. Ministar i HDZ-ovi zastupnici branili su se da se uz 30. svibnja vežu emocije i građani najbolje reagiraju, pa je oporbu zanimalo kako su to iz Vlade izmjerili.

Osim 30. svibnja zamjera se i da se vukovarska tragedija slavi umjesto mirne reintegracije. Predstavljajući novi raspored blagdana, spomendana i radnih dana ministar uprave Ivan Malenica:

“U budućem kontekstu obilježavanja ovih dana ćemo imati važan trokut. 30. svibnja kao Dan državnosti, 5. kolovoza, koji ostaje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dan branitelja i 18.studeni. Dan kojim obilježavamo sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Vjerujemo da je ovakav način obilježavanja primjereniji i bolji.”

Oporba je vladajućima prvo spočitala da se u HDZ-u očito nisu sve dogovorili, a zamjera se i brzina.

SDP-ov Arsen Bauk: “Odbor za ratne veterane predlaže ukidanje 22. 6.. Odbor predlaže ostanak 8. listopada sa čime se slažem. Gospodin Miro Kovač predložio je da se za Vukovar veže 15. siječnja, a ne 18. 11. Vaš koalicijski partner na Odboru je glasao za prijedlog. Proizvođači kalendara prijete tužbom. Pa što bi bilo da je donesen ishitreno?”

Iz oporbe HDZ-u spočitavaju da je povratak 30. svibnja ustvari proslava pobjede HDZ-a. GLAS-ov Gordan Beus Richembergh:

“Ovaj pokušaj nije ništa drugo nego konstantna privatizacija države i društva od strane HDZ-a.”

Branko Bačić ponudio je HDZ-ov odgovor: “Da je HDZ htio svoju pobjedu na prvim izborima utvrditi kao Dan državnosti onda bi to bili datumi 22. travnja ili 6. svibnja kada su bili prvi i drugi krug. U tom smislu je ovaj zakon potpuno harmoniziran s temeljnim polazištima Ustava.”

 

 

Komentiraj