SUTRA U ZAGREBU PROSVJED: ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati‘

‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’ naziv je prosvjeda koji će se sutra održati u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, povodom šest mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića.

Cilj je upozoriti odgovorne da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je Matijanić umro i poručiti da ne odustaju od zahtjeva da ministar zdravstva Vili Beroš – odstupi.

Okupljanje počinje u 12 sati ispred Novinarskog doma u Zagrebu, otkud u 13 sati kreće prosvjedna šetnja prema Markovu trgu, gdje će govor održati, između ostalih, i novinarka i životna partnerica preminulog Vladimira Matijanića Andrea Topić:

”Za sve nas koji ne bismo trebali i smjeli biti sami. Vjerovatno je slučaj kao što je Vladin zaista previše za jednu ovako malu državu, za sve nas i za sve vas kojima se to sutra nažalost može dogoditi ako se nešto ne promijeni, jer ništa se ne mijenja, za sve – dođite u Zagreb na Markov trg na prosvjed HND-a 5. veljače”.

”Da se ne ponovi više nikome”, motiv je zbog kojeg HND organizira ovaj prosvjed kojim žele upozoriti da neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je Matijanić umro, kojim traže neovisnu istragu okolnosti njegove smrti, ali i ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša. Te zahtjeve je kroz peticiju podržali oko 5.000 građana. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko napominje:

”Kao što to već mjesecima ustrano radimo, želimo još jednom upozoriti na bešćutno zataškavanje smrti građanina Vladimira Marjanovića kojeg je ubio sustav kojemu je vjerovao, kojemu se obratio. Želimo još jednom jasno naglasiti da ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika i radnica koji su žrtve jednog zapuštenog nefunkcionalnog sustava”.

”Ovo je protest protiv onih koji su stranačkom iskaznicom uzurpirali vlast i koji nam ne daju naše ustavno pravo na zdravlje”, istaknuo je potpredsjednik HND-a Branko Mijić.

”Ovo nije samo protest zbog medicinski potpomognutog ubojstva našeg kolege Vladimira Matijanića, ovo je protest za sve one kojima je ova država uskratila medicinsku pomoć”.

Poziv da se pridružite na prosvjed ”Oprostite što smetam, ne mogu disati’ uputili su i predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever te novinar Vinko Vuković:

”Hej smetam li? – to su riječi kojima je Vlado Matijanić najčešće započinjao dopisivanje i riječi koje je vjerojatno posljednje uputio ljudima koji su ga treba spasiti. Cijeli život život posvetio je borbi protiv nepravde i nepoštenje, posvetio je otkrivanju istine i nećemo ga zaboraviti. Pokušat ćemo nastaviti njegovu borbu”.”Vlado je otišao, a oni su ostali. A mi? Što nam preostaje? Mi možemo samo prosvjedovati, ako želimo. A mislim da bismo u ovom slučaju morali”.

Podsjetimo, Vladimir Matijanić je umro je 5. kolovoza prošle godine, nakon što je danima pokušao dobiti liječničku pomoć u Splitu i nakon što ga je hitna odbila odvesti u bolnicu. U četiri dana nitko ga nije ni pregledao, kao što u šest mjeseci nitko nije preuzeo odgovornost za njegovu smrt jer je zaključak struke, citirat ćemo ministra zdravstva Vilija Beriša – ”Načelno, hrvatski zdravstveni sustav u tom slučaju nije pogriješio”.

Matijanić je imao koronavirus, obostranu intersticijsku upalu pluća i istovremeni upalu srčanog mišića i nakon riječi upućenih djelatnicima hitne službe – ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’, višednevnih traženja pomoći, tog 5. kolovoza u popodnevnim satima je prestao disati.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!