SUTRA ŠTRAJK U ZAGREBU: Školski sindikati napustili pregovore – evo i zašto

Sutra će štrajkati Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija, najavio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

A štrajk prosvjetara danas je nastavljen u tri županije, Primorsko – goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

U Ministarstvu rada počeo je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, što se odnosi na povećanje osnovice na plaću u svim javnim službama, a ne na pregovore vezane uz povećanje koeficijenata složenosti posla učitelja i profesora.

Branimir Mihalinec rekao je da će tražiti i razgovor o koeficijentima učitelja i profesora. Sindikati državnih službi su brzo otišli sa sastanka, a dogovorili su se da će se sljedeću srijedu ponovno sastati, a potpisali su protokol u pregovorima za osnovicu plaće.

Ali, sindikati u školstvu napustili su pregovore jer su im na pitanje ima li Vlada termin kada će se razgovarati o koeficijentima, odgovorili “ne znamo”.

“Nakon nekoliko razmišljanja dobili smo odgovor da Vlada ne zna”, kazao je Mihalinec.

Još je jednom pojasnio da se dizanjem osnovice ne rješava zaostajanje plaća u obrazovanju. Najavili su i da će štrajk na fakultetima biti nastavljen u srijedu.

Rekao je i kako je netočno ono što se piše da je prosječna plaća učitelja 7200 kuna. Iamju ju samo učitelji koji su pred mirovinu, a početna plaća učitelja samca u Zagrebu je 5900 kuna.

Ignoriranjem problema samo se produbljuje sukob, kaže predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem, te dodaje da Vlada itekako mora razmisliti je li ignoriranje pravi put.

“Zahtjevi zaposlenika nisu usvojeni i trajat će dok se ne usvoje zahtjevi, spreman je plan za štrajk i za sljedeći mjesec”, rekla je Šprem.

“Dali su 4 milijarde kuna za Uljanik, ja otvaram pitanje na ovoj pregovaračkoj sesiji da li 250.000 ljudi nije vrijedno isto koliko i jedno poduzeće kao što je Uljanik. Da jednom godišnje dobijemo onoliko koliko je dobio Uljanik”, poručuo je uoči sastanka Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata.