SUSTAV NE FUNKCIONIRA: Raste broj ubijenih žena – u ovoj godini ubijeno ih je 12

Stravičan slučaj ubojstva koji se dogodio u Novskoj šokirao je javnost. Muškarac je ubio suprugu, a potom i sebe dok je imao sudsku zabranu prilaska.

Izvor: media servis

Tko je odgovoran, što se moglo učiniti i kada će se poslati jasna poruka da je nasilje protiv žena zabranjeno, brojna su pitanja na koje javnost, ali i obitelji brojnih ubijenih žrtava nisu dobili odgovor. Naime, u ovoj godini u Hrvatskoj je ubijeno 12 žena.

Nakon zločina koji se dogodio jučer u Novskoj, gdje je 39-godišnjakinju u vlastitom butiku nožem ubio suprug, javnost traži odgovore. Tužiteljstvo je potvrdilo da je sredinom kolovoza zbog niza prijava odredilo blažu mjeru opreza 54-godišnjaku – zabranu prilaska od 50 metara, iako je prijetio svojoj supruzi.

Na pitanje kakve je mjere opreza sudac mogao odrediti, osim zabrane prilaska, ministar pravosuđa Ivan Malenica kaže: “Jedna od mjera je i istražni zatvor. Ako postoji opasnost za društvo od neke osobe, onda treba učiniti sve da se ta osoba makne iz društva.”

Malenica je naglasio da treba pojačati edukaciju državnih odvjetnika i sudaca kada odlučuju o slučajevima nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Rekao je da nema potrebe uvesti femicid u Kazneni zakon.

“Mi smo u nekoliko navrata rekli da Kazneni zakon sadrži dovoljno elemenata zaštite iz tog područja. Uvrštenjem femicida kao novog kaznenog djela ne bi se postigao novi efekt jer već sad postoji zaštita kroz Kazneni zakon.”

“Sustav mora biti učinkovitiji”, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i rekao da je osobno poznavao i žrtvu i počinitelja.

“Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike utvrdilo je da nije bilo nikakvih prijava ni vođenja postupaka u sustavu centara za socijalnu skrb još od 2000., kada je počinitelj ovog teškog zlodjela imao brakorazvodnu parnicu s prijašnjom suprugom.”

Poražavajući je podatak da je u Hrvatskoj ove godine ubijeno 12 žena. Uz jučerašnji stravičan zločin u Novskoj, brutalan napad dogodio se i prije 10 dana u Gospiću. Tamo je 21-godišnjaka i 27-godišnjakinju nožem izbo njezin 36-godišnji suprug, kojemu je, kao i počinitelju zločina iz Novske, prethodno izrečena zabrana približavanja supruzi na udaljenosti od 50 metara. Zašto zakoni nisu stroži, upitali smo koordinatoricu Autonomne ženske kuće Zagreb Nevu Tolle.

“Zakoni su dovoljno strogi, no pitanje je zašto državno odvjetništvo, suci, sutkinje, bilo koja razina suda ne provode u djelo ono što zakon omogućava, a to je izricanje maksimalne kazne za počinitelje nasilja u svrhu prevencije budućeg nasilja nad tim istim ženama i djecom.”

Smatra da je femicid potrebno uvesti u Kazneni zakon.

“Da, neophodno je. To već na neki način imamo u Kaznenom zakonu, no to što imamo nije baš najsretnija forma i oblik. Femicid kao zasebno djelo, kao teško kazneno djelo mora biti zaseban član Kaznenog zakona.”