SUSRET POGLAVARA NAKON STOTINA GODINA: Papa Franjo i patrijarh Kiril na povijesnom sastanku u Havani

papa franjo

Papa Franjo i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastat će se na Kubi 12. veljače i tako ući u povijest, jer je to prvi sastanak jednog pape i ruskog patrijarha u povijesti.

Iz Vatikana i Moskve javljaju da će poglavari razgovarati o progonu  kršćana na Bliskom istoku i  svijetu i potpisati zajedničku deklaraciju.

Kako javljaju mediji sastanak pape Franje i patrijarha Kirila održat će se na aerodromu u Havani.  Papa  će boraviti u Meksiku od 12. do 18. veljače, a na odlasku će se zaustaviti na Kubi  kako bi se sastao s patrijarhom Kirilom.

Na povijesnom sastanku bit će riječ o svim problemima progona ktšćana na na Bliskom istoku i u drugim regijama.

Ovaj je sastanak Sastanak planiran jveć duže vrijeme. Papa Franja je još 2014. izrazio spremnost da se sastane s Kirilom rekavši da će “doći gdje god on bude želio, samo neka ga pozove.”

Zna se da su odnosi dviju crkava bili zahlađeni stotinama godina upravo zbog međusobnih optužbi. Odbijanje pravoslavne crkva da prihvati primat rimokatoličkog pape dugo je bilo najveća

prepreka približavanju.

Zato je Papa Franjo stavio kao jedanod prioriteta poboljšanje odnosa između katolika i drugih kršćanskih religija, uključujući i protestante. Papa je tako i najavio kako će u listopadu otići u Švedsku i prisustvovati ekonomskoj službi u povodu 500 godina Protestantske reformacije u Europi. (p. m.)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!