SUSJEDI I GRANICE: Kome još treba žilet-žica na slovensko-hrvatskoj granici?

žilet žica, slovenija, granica

Dvije godine nakon kontroverznog podizanja opasne žice na velikom dijelu granice s Hrvatskom, na slovenskoj strani i ne pomišljaju na njezino uklanjanje. Štoviše, Ljubljana troši milijune za njezinu obnovu.

Iako žica koju su slovenske vlasti prije točno dvije godine postavile na granici s Hrvatskom već dugo nije u fokusu medija i javnosti, ona i dalje brine stanovništvo uz granicu, osuđeno na život sa žicom. Marko Marinac, 26-godišnjak iz Lisca, naselja u općini Klana uz granicu sa Slovenijom, jedan je od onih koji i da hoće ne može pobjeći od žice, bez obzira na to šeta li sa svojim psom ili ide na posao u Sloveniju. U svakom slučaju žica mu je na putu.

“Zar je već toliko prošlo?”, začudio se Marinac kada smo mu rekli da se upravo navršavaju dvije godine od slovenskog postavljanja žice na velikom dijelu granice. “Ne samo da je žica opasna, nego je i ružna za vidjeti. Kao da smo u zatvoru ili u logoru”, kaže za DW Marinac. “Možda je žica imala smisao u vrijeme migrantske krize, ali danas, kada više nema migranata, ona nema nikakvog smisla. No vjerojatno je netko zbog žice pokupio dobar novac”.

Matija Laginja, predsjednik klanjskog Lovačkog društva i bivši načelnik Klane, puno se puta uvjerio u besmislenost žilet-žice, ali, na žalost, i u njezinu surovost. “Ta žica za ljude predstavlja lako premostivu prepreku, tako da malo pridonosi zaštiti od migranata, dok istodobno predstavlja veliki problem za divljač, jer je sakati i ubija. Životinje se pokušavaju provući kroz žicu i onda zaglave. Na ovom području broj otkrivenih ilegalnih migranata može se nabrojati prstima jedne ruke, a bilo je puno slučajeva stradavanja divljači”, kazao nam je Laginja, upozoravajući da žica s vremenom postaje opasnija i za ljude, jer zarasta i bit će je teže ukloniti. “Je li razlog zbog kojeg je žica postavljena u tome što je netko sigurno dobro zaradio ili možda u nečemu drugome, teško je reći, ali znam da je žica besmislena”, podvlači Laginja.

A da se na žici doista dobro zarađuje potvrđuju i izvješća slovenskih medija, prema kojima je samo u ovoj godini Slovenskoj vojsci i tvrtkama koje su zadužene za održavanje i postavljanje ograda na granici država isplatila oko 4,5 milijuna eura.

I na granici kod Lisca postavljena je takozvana žilet-žica, iako slovenske vlasti radije koriste neutralan termin “tehničke prepreke”, pokušavajući izbjeći korištenje neugodnog termina i simbola isključenosti i okupacije. Žilet-žica opasnija je od klasične bodljikave žice i na njoj su opasne oštrice raspoređene po središnjoj žici.

Na granici ukupno dugoj 671 kilometar slovenske su vlasti u jesen 2015. na čak 219 kilometara postavile žilet-žicu. Kasnije je oko 50-tak kilometara žilet-žice uklonjeno, a još 50-tak kilometara zamijenjeno ipak humanijom metalnom panelnom ogradom, osobito na Kupi, nakon ogorčenih prosvjeda lokalnog stanovništva, premda se na vrhu panelne ograde i dalje nalazi žilet-žica.

Trenutačno se tako žilet-žica i panelna ograda protežu duž 166 kilometara slovensko-hrvatske granice, čemu valja pridodati i više od 400 metalnih vrata različitih dimenzija na cestama i putovima na granici, čijim je zatvaranjem u svakom trenutku moguće zatvoriti granični promet.