SUPRUGA PREDSJEDNIKA U ŽENEVI: Sanja Musić Milanović posjetila Svjetsku zdravstvenu organizaciju

Supruga predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, tijekom službenog posjeta Predsjednika Republike Švicarskoj Konfederaciji, između ostalih službenih aktivnosti posjetila je danas, na Svjetski dan zdravlja, sjedište Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi.

U sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije prof.dr.sc. Musić Milanović sastala se je s Naoko Yamamoto, pomoćnicom Glavnog direktora za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i zdravlje populacija, Francescom Brancom, direktorom Odjela za nutricionizam i sigurnost hrane te Ruedigerom Krechom, direktorom Odjela za promociju zdravlja. Nakon toga, održala je i sastanak s Agnès Buzyn, izvršnom direktoricom Akademije Svjetske zdravstvene organizacije i donedavnom posebnom izvjestiteljicom Glavnog direktora za multilateralne odnose.

S obzirom da je prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović ujedno i članica Savjetodavnog vijeća za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Europsku regiju, poseban naglasak tijekom razgovora stavljen je na važnost očuvanja zdravlja kao i na moguće inovativne pristupe prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti. Također, razgovaralo se i o važnosti sudjelovanja u istraživanju Europske inicijative praćenja debljine u djece (COSI) Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije, čija je voditeljica za Republiku Hrvatsku.

Uz naglasak na trenutne epidemiološke izazove na globalnoj razini, kao i na buduće korake na globalnoj te nacionalnoj razini, primjere dobre prakse i važnost zajedničke suradnje, prof.dr.sc. Musić Milanović istaknula je kako je „zdravlje dar kojeg većina nas dobije pri rođenju, ali o njemu razmišljamo tek onda kada ga izgubimo te je zato iznimno važno da zajednički pravovremeno i kontinuirano radimo na očuvanju i promicanju zdravlja cijele populacije.“

U tom kontekstu osvrnula se i na današnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja čija je ovogodišnja tema „Naše zdravlje, naš planet“ te podsjetila na riječi hrvatskog velikana dr. Andrije Štampara, jednog od suosnivača Svjetske zdravstvene organizacije, koji je prije gotovo stotinu godina prepoznao kako je „glavno mjesto liječničkog djelovanja upravo tamo gdje ljudi žive, dakle naš planet i naša lokalna zajednica, a ne samo ordinacija.“