SUPRUGA NESTALOG KAPETANA MINISTRU: Znamo da su živi i bespomoćni na oceanu – pomozite!

Sudbina Dina Miškića, nestalog kapetana broda Bourbon Rhode, još nije poznata i svi se nadaju kako će potraga za njim i ostalim članovima potonulog broda Bourbon Rhode završiti sretno.

Nakon što je prekinuta potraga mnogi su potpisali peticiju da se ona nastavi, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pisala je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, a naš ministar ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, iskazao je vjeru kako je Miškić živ.

“Izdane su upute svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima da motre područje. Nisu sve mogućnosti iscrpljene. Obitelj, prijatelji, i mi se nadamo i vjerujemo da je kapetan živ”, rekao je Grlić Radman.

Sada mu je otvoreno pismo napisala Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana Dina Miškića.

Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani Ministre Radman,

moje ime je Marijana i supruga sam kapetana Dina Miškića koji je nestao na Atlantskom oceanu u nesreći potonuća broda Bourbon Rhode koja se dogodila 26.9.2019. Upoznati se s činjenicom da je nakon samo sedam dana potraga za nestalih sedam članova posade, uključujući i mog supruga, službeno obustavljena i za njima se više ne traga. Moja obitelj i ja to ne možemo i ne želimo prihvatiti osobito što smo informirani od strane preživjelih članova posade da su se preostali članovi posade uspješno ukrcali u splav za spašavanje.

Ne možemo niti zamisliti kroz što su ovi hrabri ljudi prošli preživjevši uragan i havariju na brodu usred Atlantika u nemogućim uvjetima. Uništava me činjenica da su oni negdje na oceanu bespomoćni i čekaju pomoć, a pomoć im više nije moguće pružiti jer se od njih odustalo. Tri splavi nisu nađene i to je činjenica koja se ne može zanemariti. Na splavima imaju uvjete za preživjeti više od mjesec dana. Moramo ih tražiti i naći ćemo ih. Mi znamo da su oni živi.

Dobili smo informacije od Hrvatske gorske službe spašavanja da je moguće satelitskim snimkama pregledati ocean te uočiti bilo kakav objekt, pojavu ili pokret koji nije dio prirodne okoline. Raftovi za spašavanje bi se dosta jednostavno mogli uočiti na ovakav način i locirati na oceanu. Nemamo informaciju je li ovo područje pokriveno satelitskim snimkama.

Tu informaciju nam mogu osigurati Američke snage koje satelitski nadziru ovo područje te koje svojim snagama i tehnikom, koja je najbolja na svijetu, to mogu dosta jednostavno jednim preletom i napraviti. Možemo li preko Hrvatskog veleposlanstva u SAD-u doći do nekih informacija koje nam mogu pomoći u potrazi? Možemo li na ikakav način utjecati na da se Američke snage uključe u potragu svojim raspoloživim snagama?

Mislim da Vam ne trebam objašnjavati koliko patnje i boli je u meni i mom djetetu koji čekamo svog supruga i oca da nam se pojavi na vratima kućnog praga? U nadi da možete svojim utjecajima i kontaktima pomoći da se potraga dalje nastavi te da na bilo kakav način dođemo do informacije o našem kapetanu i njegovoj posadi, iskreno vas molim da to i učinite, napisala je Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana Dine Miškića.