SUPER VIJEST ZA VOZAČE: Opet će pasti cijene goriva – evo koliko će koštati benzin i dizel

Dobra vijest za vozače. Cijene goriva nastavit će padati i idući tjedan. Za koliko i što možemo očekivati u budućnosti s obzirom na izraelsko-palestinski sukob?

Kako RTL neslužbeno doznaje, cijene goriva nastavit će padati i idući tjedan. Cijena benzina bi tako trebala pasti oko 5 centi, a dizel 3 centa, iako bi konačni izračun trebao biti gotov sutra.Prema tome, nova cijena Eurosupera 95 bi iznosila 1 euro i 46 centi, a Eurodizela 1 euro i 56 centi.

Ipak, na svjetskim su tržištima cijene nafte prošlog tjedna snažno porasle zbog straha da bi eskalacija na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu naftom.

“Ako se taj sukob na Bliskom istoku proširi na zemlje koje proizvode naftu ona bi posljedice mogle biti vrlo teške -za sada je to na neki način unutar regije, ali napad američke baze u Iraku i ovo oko Jemena, pa bliže smo Arapskom poluotoku i onda bi mogli očekivati neviđene posljedice za naftu”, tvrdi Davor Štern.

Iako će mnogo toga ovisiti o razvoju sukoba, trenutačni utjecaj na cijene energije vjerojatno će biti ograničen, smatra Štern.

“Dok sukob traje cjena psihološki raste i sada je oko na 89 doalra po barelu, ali ne bih se ne iznenadio i da dođe na oko 100 dolara po barelu. No, cijene derivata ne prate cijene sirove nafte, ali ako se ovo nastavi može povući i burzu derivata prema gore”, objašnjava.